Langkau ke kandungan utama

Kari Pisang Muda Dengan Ikan Kering Masin

Semalam waktu pulang dari kerja semalam, sempat singgah di JJ AU Setiawangsa. Masa jengok kat bahagian sayuran, ternampaklah pisang muda yang segar bugar. Tertulis kat label tu pisang kapas. Terlintas di fikiran esok nak masak kari pisang muda campur ikan kering. Kari pisang muda ini hanya sekali sekala sahaja Kak Noor masak sebab bukan favourite semua ahli keluarga. Hanya suami dan Kak Noor sahaja suka. Orang-orang lama kan! Anak-anak sekarang tak berapa suka makan masakan macam ni. Dia orang siap tanya lagi, nak masa apa ni ibu? Pertama kali yang terlintas di fikiran mereka bila melihat pisang yang sudah disiat ialah pengat pisang ataupun orang Utara kata serawa pisang.

Menurut suami Kak Noor, kalau dapat pisang bakar lagi sedap buat kari. Dia lebih tahu sebab dia membesar di kawasan rumah kampung yang dikelilingi oleh berbagai jenis pokok pisang. Tapi di Kuala Lumpur ni susah nak dapat pisang bakar. So... bagi resepi ini Kak Noor guna pisang kapas aje... Sedap jugak!
Bahan-bahannya:
350 gm isi ikan masin (direndam seketika)
Sesikat pisang muda (siat kulit dan potong serong)
Minyak secukupnya untuk menumis
2 cawan santan (campuran 1 cawan pati santan + 1 cawan air)
¾ cawan air asam jawa
Garam/serbuk perasa/gula secukup rasa


Pisang muda (pisang kapas) yang telah disiat kulit dan dipotong serong 


Ikan kering masin

Bahan-bahan B (dikisar untuk dijadikan pes):
4 sudu besar serbuk rempah ikan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Air secukupnya

Bahan-bahan C (untuk tumis):
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari

Penyediaannya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan C sehingga naik bau dan bawang besar kekuningan.
2. Masukkan bahan-bahan B yang telah dikisar. Kacau sebati dan tudung periuk. Masak sehingga rempah naik bau dan terbit minyak.
3. Kemudian masukkan air asam jawa dan biarkan ia mendidih seketika.
4. Masukkan pisang dan sedikit air, tunggu sehingga sedikit empuk dan masukkan ikan masin.
5. Kacau rata, tunggu sehingga ikan masin masak dan masukkan santan.
6. Perisakan dengan serbuk perasa, garam, dan gula. Tunggu sehingga mendidih dan tutup api. Siap untuk dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.