Langkau ke kandungan utama

Nasi Kuning

Nasi kuning ini terkenal di sebelah Utara. Walaupun Kak Noor orang Penang, tetapi Kak Noor tidak pernah makan nasi kuning ini masa kecil. First time Kak Noor diperkenalkan nasi kuning ini semasa Kak Noor tinggal di Padang Besar, Perlis (awal tahun 1990an). Masa itu Kak Noor tidak bekerja, suri rumah tangga sepenuh masa.



Memandangkan masa itu berdua sahaja, maka keraplah Kak Noor dan husband makan kat kedai aje. Lagipun makanan kat Padang Besar masa itu murah. Sebungkus nasi kuning campur dengan sambal tumis ikan bilis cuma dijual dengan harga RM050 sen. Nasi kuning ini disajikan sebagai sarapan pagi di sana.

Ramai orang yang tidak mengetahui mengenai nasi kuning ini. Tambah-tambah orang kat Kuala Lumpur. Sesuatu kelainan bagi mereka. Kak Noor pernah makan nasi kuning ini di sebuah restoran yang terletak di AU Keramat, Kuala Lumpur. Bila tengok nasi kuning ini, Kak Noor dah tahu mesti tuan punya restoran orang Utara; Kedah atau Perlis. Memang tepat tekaan Kak Noor. Sempat bersembang dengan kakitangan di restoran tersebut. Nasi kuning di restoran ini disajikan dengan lauk kari ayam atau lauk kari daging. Telah siap dibungkus macam nasi lemak dan dijual dengan harga RM1.50 sebungkus.




Pernah semasa Kak Noor makan di kafetaria di HUKM baru-baru ini, ramai orang berbaris untuk membeli nasi kuning ini. Suami Kak Noor ambil masa selama lebih kurang 20 minit menunggu giliran untuk membeli nasi kuning ini.

So... di sini Kak Noor ingin memperkenalkan nasi kuning ini kepada semua orang dan cara-cara untuk memasaknya menggunakan periuk nasi elektrik. Kak Noor masak untuk makan tengah hari berlaukkan sambal tumis sotong kering.

Selamat mencuba. Kalau ada apa-apa kemusykilan boleh tanya Kak Noor ok!

Bahan-bahannya:
4 cawan beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
5 cawan air (guna cawan yang sama semasa menyukat beras)
1 sup bunjut
1 sudu kecil perasa Tumix Ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil pewarna kuning telur (yellow egg) – untuk menguningkan nasi
Daun pandan disimpul
4 sudu besar margerin untuk menumis
Bawang goreng

Bahan-bahan B (ditumis):
1 biji bawang besar dicincang
2 biji bawang putih dicincang
2 inci halia dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang serai dititik

Penyediaannya:
1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan periuk elektrik. Bila periuk telah panas masukkan margerin dan tunggu sehingga cair.
3. Selepas itu tumis bahan-bahan B sehingga naik bau.
4. Masukkan 5 cawan air, sup bunjut, daun pandan, garam, gula, pewarna kuning, dan perasa Tumix ayam. Kacau rata dan tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan beras dan kacau rata. Masak nasi seperti biasa menggunakan periuk elektrik.
6. Bila nasi telah kering, kaup balikkan. Biarkan periuk elektrik dalam keadaan `warm’.
7. Semasa menghidang nasi, taburkan bawang goreng di atasnya.




Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.