Langkau ke kandungan utama

Ayam Masak Kicap Berempah



Bahan-bahannya:
1 ekor ayam – dipotong 16
3 biji bawang besar - dikisar dengan air; jalan terlalu cair
1 biji bawang putih - dikisar
3 inci halia – di kisar
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar kicap pekat - gunakan kicap mee jenama Yakin
1 sudu besar sos tiram.
1 sudu besar sos cili.
1 sudu kecil serbuk jintan manis.
1 sudu kecil serbuk jintan putih.
1/2 serbuk kas-kas ( dikecualikan).
1 sudu besar serbuk cili ( boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin).
2 sudu besar rempah kari daging.
2 batang serai yang telah di ketuk.
3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil perahan air limau nipis.atau perahan jus lemon
2 sudu madu
Garam, gula secukup rasa.






Penyediaannya:

Gaulkan ayam yang telah dibersihkan dengan serbuk kunyit dan garam. Gaulkan rata dan goreng sehingga separuh masak. Kalau gunakan ayam kampong, tidak perlu digoreng kerana isi ayam kampong berkeadaan kental.

Panaskan minyak. Masukkan ke dalam minyak serai dan daun kari. Tumiskan bunga lawang, kayu manis, dan buah pelaga. Apabila naik bau,masukkan pes bawang putih dan pes halia sehingga baunya naik. Segera masukkan kisaran bawang besar sehingga baunya naik.

Dalam bekas yang lain, satukan sos tiram, kicap pekat, sos cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kas-kas, serbuk cili, rempah kari daging, gula dan garam. Kacau rata dan selepas itu masukkan dalam tumisan tadi. Biarkan kuah mendidih seketika.

Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kecilkan api dan biarkan ia masak selama 10 –15 minit.

Rasa kemasinannya. Kicap dan sos tiram yang digunakan biasanya mempunyai kemasinan yang berlainan. Sekiranya kurang masin, tambahkan garam. Kalau anda terasa masin, anda boleh gunakan gula atau serbuk perasa untuk mengurangkan kemasinan.

Tutup api dan masukkan perahan air limau dan madu. Gaul rata dan taburkan bawang goreng.

Apabila dihidangkan boleh dihiaskan dengan lobak merah, daun sup/daun bawang/daun pudina, cili merah, dan hirisan bawang besar bulat.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.