Langkau ke kandungan utama

Paprik Daging Tom Yam

Masak paprik lagi.... Dalam entri yang terdahulu ada dimuatkan resepi paprik sayur-sayuran, tetapi kali ini Kak Noor ingin berkongsi resepi masakan paprik daging ala tom yam pulak. Memang masakan seperti ini tidak menjemukan. Kalau kurang berselera, masaklah resepi ini. Pasti terasa puas setelah menikmatinya bersama nasi yang dihidangkan panas-panas dan telur dadar. Hai.... tak sabar nak balik makan petang nanti.  



Resepi paprik kali ini tidak banyak menggunakan bahan sayuran kerana Kak Noor hanya letakkan sayur-sayuran yang agak minimum; digemari oleh keluarga sahaja. Terpulanglah kepada citarasa masing-masing, kalau gemar sayur-sayuran yang lain seperti kacang panjang, jagung muda, dan brokoli, boleh juga dimasukkan; tidak sesekali mencacatkan masakan.


Bahan-bahannya:
500 gm daging lembu - dipotong kecil
2 senduk cili kering yang telah dikisar
Garam/gula
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan A:
1 biji bawang besar dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
2 batang serai diketuk

Bahan-bahan B:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos sotong
2 sudu besar pes tom yam
2 sudu besar kicap manis
(Campurkan kesemuanya dalam satu bekas dan gaul rata)

Bahan-bahan C:
Lobak merah – dihiris nipis memanjang
Bunga kobis
1 biji tomato
2 biji bawang besar – dihiris bulat
Beberapa biji cili padi
Beberapa helai daun limau purut


Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan A sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili kering yang telah dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
2. Masukkan daging dan gaul rata bersama tumisan cili tadi. Biarkan seketika di atas dapur sehingga air daging keluar. Tambahkan air dan masak sehingga daging empuk (lembut).
3. Selepas daging cukup empuk, masukkan bahan-bahan B, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan ia mendidih sekali.
4. Akhir sekali masukkan bahan-bahan C. Kaup balikkan sayuran dan daging sehingga sebati. Jangan biarkan sayuran masak sehingga layu.
5. Jangan masak sampai kering. Setelah sayur-sayuran masak, angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi putih, telur dadar, dan ulam-ulaman.
Masih di dalam kuali.... tunggu untuk dihidangkan.
Walaupun nampak ringkas, tetapi tetap menyelerakan.

Ulasan

Liza berkata…
salam kak noor....bestnya paprik ni...dah xyah masak lauk lain dah....peberet Liza ni...
Favourite akak juga. Kadang-kadang lepas balik kerja, sempat singgah kat kedai, makan nasi ngan lauk ni. Memang tak payah lauk lain dah....

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.