Langkau ke kandungan utama

Kek Batik Marie Coklat


Telah lama Kak Noor teringin nak cuba buat  Kek Batik Marie ini.  Walaupun nampak mudah, tetapi Kak Noor tak pernah membuatnya.  Ada juga rakan-rakan yang membawanya ke pejabat dan rasanya memang sedap.  Sepotong memang tak cukup.  Kata mereka inilah kek yang paling mudah untuk membuatnya.   Sempat juga Kak Noor layari blog-blog masakan yang ada resepi kek batik ini.  Memang terdapat pelbagai resepi untuk penyediaan kek batik ini  dan diolah mengikut citarasa masing-masing.  Tetapi yang pasti, biskut Marie tetap menjadi bahan utama resepi.

Hujung minggu begini baru ada kelapangan sikit untuk mencuba resepi Kek Batik ini. Bolehlah dibekalkan kepada anak lelaki Kak Noor yang akan pulang ke kolejnya.  Seperti blogger-blogger masakan lain, Kak Noor juga mengolah resepi ini mengikut citarasa Kak Noor sendiri.  Ternyata ia memang sedap dan `moist', dan digemari oleh anak-anak. Tak cukup...


Ok.. mari kita tengok bahan-bahan yang Kak Noor gunakan.  First time buat ni.... dan nasib baik menjadi.  Tapi tu le... gambarnya  tak berapa cantik dan sharp.  Guna kamera handphone aje....  

Bahan-bahannya:
1 bungkus (400g) biskut marie - apa-apa jenama pun boleh
125 gram butter
2 biji telur omega
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan ovaltine
1/2 cawan serbuk koko
3 sudu besar horlicks
1 cawan air
3/4 tin susu pekat
Sedikit kismis/buah ceri/coklat rice - tak guna pun tak ape, ini hanya untuk menyedapkan lagi.

Cara-cara membuatnya:
  • Patahkan biskut dan ketepikan.
  • Di dalam periuk, campurkan ovaltine, horlicks, air, dan susu pekat.  Gunakan whisk untuk mengacau semua bahan tadi sehingga larut dengan api yang sederhana.
  • Setelah larut, masukkan butter.  Kacau sampai butter cair.  
  • Kecilkan api, masukkan telur, ceri, kismis, dan esen vanilla. Kacau sehingga pekat.  Padamkan api.
  • Di dalam periuk, masukkan biskut yang dipatahkan tadi dan kacau semua biskut sehingga diselaputi coklat.
  • Kemudian masukkan ke dalam loyang. Tekan bagi padat dan taburkan coklat rice di atasnya.
  • Simpan di dalam peti sejuk semalaman, sebelum dipotong dan dihidangkan. 
Nota:  Cawan sukatan yang digunakan untuk resepi ini ialah cawan metrik.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.