Langkau ke kandungan utama

Puding Chipsmore

Kak Noor senantiasa tercari-cari resepi puding yang disukai oleh kanak-kanak.  Puding  ini adalah olahan Kak Noor sendiri.  Terdapat bahan-bahan berunsur coklat dan susu di dalam resepi ini yang sudah tentu menjadi kegemaran anak-anak.

Untuk resepi ini Kak Noor menggunakan kuantiti agar-agar yang agak banyak iaitu 40 gram.  Banyak `sektor' yang hendak diagihkan; untuk baby sitter, untuk rakan-rakan pejabat, dan yang selebihnya untuk dimakan sendiri.  Tak rugi masak banyak, sebab puding ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sebagai pemanis mulut.

Kak Noor menggunakan beberapa acuan untuk resepi ini.  Sempena dengan namanya yang lebih kepada citarasa kanak-kanak, Kak Noor menggunakan acuan berbentuk`kucing' di mana acuan ini adalah pilihan `si bongsu'.  Dia yang minta dibelikan acuan ini kerana katanya `cute sangat ibu'. Dan yang selebihnya Kak Noor menggunakan acuan loyang dan acuan bunga.



Bahan-bahannya:
40 gram agar-agar stripe
10 cawan air
2 cawan gula
500 ml susu segar Godday - dibahagikan kepada 2 bahagian @ 250 ml
1 bungkus biskut chipsmore (bungkusan 140 gram) - Kak Noor guna chipsmore butter crunch
30 gram serbuk horlicks
2 sudu besar serbuk koko - dibancuh dengan sedikit air panas sehingga larut
Sehelai daun pandan disimpul.
Cara-caranya:
  1. Rendam agar-agar selama 30 minit sehingga lembut.  Kemudian ditoskan.
  2. Masak agar-agar bersama 10 cawan air sehingga hancur. Masukkan sehelai daun pandan.
  3. Selepas agar-agar hancur, masukkan gula dan masak sehingga larut.
  4. Bahagikan larutan agar-agar kepada dua bahagian. Tuangkan di dalam dua periuk yang berasingan untuk penyediaan lapisan bawah dan lapisan atas. Ketepikan seketika.
Penyediaan lapisan bawah (berwarna coklat):
  • Hancur kasar enam keping biskut chipsmore. Ketepikan.
  • Di dalam blender basah, masukkan 250 ml susu segar dan biskut chipsmore yang telah dihancurkan tadi.  Blend sehingga sebati.
  • Masukkan bahan-bahan yang telah diblend tadi  bersama bancuhan koko di dalam larutan agar-agar.  Masak kembali dengan api yang sederhana perlahan.  Kacau rata sehingga larutan mendidih dan menjadi pekat sedikit.  
  • Masukkan ke dalam acuan loyang dan biarkan ia sejuk seketika di luar sementara menunggu penyediaan lapisan atas.
Penyediaan lapisan atas (berwarna putih susu):
  • Di dalam blender basah, masukkan 250 ml susu segar dan horlicks. Blend sehingga sebati.
  • Masukkan bahan-bahan yang telah diblend tadi di dalam larutan agar-agar.  Masak kembali dengan api yang sederhana perlahan.  Kacau rata sehingga mendidih sekali, kemudian tutup api (tidak perlu masak lama seperti lapisan bawah).  Ketepikan dan biarkan ia sejuk seketika. 
Cara-cara melapis:
  • *Cara-cara melapis ini digunakan untuk acuan loyang sahaja. 
  • Apabila lapisan coklat telah mula mengeras pada permukaan atas, susun biskut chipsmore di atas permukaannya. Kemudian tuangkan larutan putih dengan perlahan-lahan di atas biskut tadi.
  • Sejukkan di dalam peti ais.
  • * Bagi acuan lain, cuma tuangkan larutan coklat, biarkan sejuk sebentar lebih kurang 10 minit, kemudian tuangkan pula larutan putih. Sejukkan di dalam peti ais. 
Puding Chipsmore yang telah dikeluarkan daripada acuan loyang dan dipotong untuk dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.