Langkau ke kandungan utama

Sandwich Telur Hancur Berkeju

Sandwich ini amat mudah dan ringkas sekali.  Teramat sesuai untuk anak-anak yang tidak menyukai sayur.  Kak Noor guna butter untuk menggoreng telur dan disapu atas roti.  Keju yang digunakan ialah keju jenama mother choice yang ada 12 keping dalam 1 pack tu.... Bagi yang gemar makan sayur, bolehlah diletakkan sayur seperti yang dicadangkan.

Kak Noor tak sempat nak ambil gambar cara-cara  memasak telur hancur ini kerana mengejar waktu pada waktu pagi.  Buat ala kadar saja untuk anak-anak bersarapan pagi dan bekalan ke sekolah.


Bahan-bahannya:
1 bungkus roti sandwich gardenia
4 biji telur - telur dibersihkan
1 biji bawang besar dicincang
Beberapa keping cendawan tiram - dikoyakkan kecil
1/2 sudu kecil lada putih
1/2 sudu kecil lada hitam
Sedikit garam
4 sudu besar mayonis
12 keping keju
Butter secukupnya (untuk menggoreng telur dan menyapu roti)

Bahan-bahan lain (bagi penggemar sayur):
Lobak merah yang disagat
Daun salad - dihiris
Timun dibuang biji dan disagat
Tomato dibuang biji dan dihiris nipis

Cara-cara memasak telur hancur:
  1. Di dalam bekas, satukan telur, bawang besar cincang, cendawan, lada putih, lada hitam, garam dan 2 sudu besar air. Pukul telur sehingga kembang dan sebati dengan bahan-bahan yang lain.
  2. Panaskan kuali atau frying pan.  Letakkan butter secukupnya untuk menggoreng telur. Masukkan telur dan goreng hancur hingga masak.   Gunakan garpu semasa mengacau/menggoreng telur.
  3. Padam api.  Semasa telur masih panas di dalam kuali, masukkan mayonis.  Kacau rata. Telur akan menjadi sedikit basah selepas digaul dengan mayonis. Ketepikan.
Penyediaan sandwich:
  1. Sapukan butter pada setiap keping rotii 
  2. Selepas itu letakkan sekeping keju di atas roti tadi, diikuti dengan telur hancur. Bagi penggemar sayur, bolehlah diletakkan sayur sekali. 
  3. Lapiskan dengan roti yang lain.
  4. Potong serong dan sedia untuk dimakan.
  5. Sekiranya sandwich tidak diletakkan sayur, bolehlah dipelbagaikan sajiannya dengan membakar di dalam sandwich toaster jika suka.

Ulasan

Dkna Abza berkata…
amat sesuai tuk dkna yang tak gemar makan sayur.
Tanpa Nama berkata…
kalau makan banyak akan muak

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.