Langkau ke kandungan utama

Kari Ikan Kembung




Pagi tadi sempat masak kari ikan ini sebelum ke pejabat.  Semalam dah rancang dengan rakan sepejabat, masing-masing  nak bawa masakan daripada rumah untuk makan tengah hari ramai-ramai di pejabat.  Kali ini Kak Noor masak tak banyak memandangkan ahli keluarga telah berkurang; sebab tiga orang anak KaNoor telah ke kolej dan universiti.  So bahagi dua le... separuh tinggal kat rumah dan separuh lagi bawa ke pejabat.  

Alhamdulillah... pada hari Jumaat yang mulia ini dapat juga beri  rakan-rakan sepejabat merasai masakan kita. Kawan Kak Noor pula bawa Gulai pisang ikan kering kurau, masakan Negeri Sembilan.  Memang mengancam habis. Ada pula sambal belacan.   Memang tak sabar tunggu lunch time.  Kak Noor tengok bertambah-tambah juga dia orang makan. Habislah juga nasi di dalam rice cooker tu.... Alhamdulillah.... syukur.





Bahan-bahan yang diperlukan:
1/2 kg. ikan kembung saiz sederhana
1/2 cawan pati santan kelapa sawit + 1 cawan air (guna cawan yang sama)
2 biji tomato (dipotong empat)
Beberapa biji bendi  - basuh dulu baru dipotong tangkainya
2 biji cili hijau - dibelah dua memanjang (jangan sampai putus)
1 biji bawang besar - dibelah empat
Air asam jawa
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.

Bahan-bahan B (ditumis):
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah (kecil) dihiris
2 ulas bawang putih dipotong
2 tangkai daun kari

Bahan-bahan B (diblend):
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 sudu besar rempah ikan
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)
Sedikit air





Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali. Tumis halba campur. Apabila naik bau, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dihiris, dan daun kari.Tumis sehingga bawang bertukar warna kekuningan.
  2. Selepas itu masukkan bahan-bahan B. Kacau rata dan biarkan sebatian kari masak sehingga terbit minyak.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, kacau rata.
  4. Setelah itu masukkan santan dan garam.  Masak sehingga kuah mendidih.
  5. Kemudian masukkan ikan.  Biarkan ikan masak selama 15 - 20 minit.
  6. Selepas itu masukkan bendi, buah tomato,  dan cili hijau.  Biarkan kari menggelegak selama 3 - 5 minit lagi.
  7. Tutup api dapur.  Tudung periuk dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.