Langkau ke kandungan utama

Telur Masak Kicap



Bila daging atau ayam tidak lagi dapat membuka selera anakanda,  maka resepi ringkas inilah yang Kak Noor masak untuk mereka. Dan resepi inilah juga yang menjadi penyelamat sekiranya Kak Noor terlewat bangun pagi, tetapi masih perlu menyediakan sajian tengah hari untuk anakanda di rumah.  Walaupun tidak seberapa, setidak-tidaknya masih ada lauk yang boleh dimakan sepeninggalan Kak Noor pergi bekerja.




Bahan-bahannya:
5 biji telur - digoreng mata kerbau
1 biji bawang besar - dihiris membulat
2 - 3 biji cili padi - diketuk
1 biji buah tomato - dibelah empat
Daun sup/daun bawang - dipotong 1 inci panjang]
Garam/gula/serbuk perasa
Air secukupnya - (Boleh ditambah dan dikurangkan mengikut citarasa masing-masing).
Minyak secukupnya 

Bahan-bahan tumis:
2 bulas bawang putih - dihiris
2 biji bawang kecil - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 sudu besar rempah sup - dibancuh dengan sedikit air

*Bahan-bahan sos:
Kicap manis dan kicap masin (lebihkan kicap manis)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
(Bahan-bahan di atas disatukan dan dibancuh dengan sedikit air)
* Bahan-bahan sos ini boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing

Cara-cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga terbit bau.  Kemudian masukkan rempah sup dan tumis sehingga garing.
  2. Masukkan air secukupnya dan kacau rata.  Tambahkan semua bahan sos.  Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa.  Masak kuah sehingga hampir mendidih.
  3. Kemudian masukkan telur goreng dan kacau semua bahan sehingga rata dan rasa kemasinannya,  Sekiranya kurang masin, bolehlah ditambah kicap masin lagi atau garam.  Masak sehingga mendidih.
  4. Akhir sekali masukkan potongan buah tomato, bawang besar, cili padi, daun sup dan daun bawang. Biar ia mereneh sebentar di atas dapur, kemudian tutup api.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Qasey Honey berkata…
asslm Kak Noor...lauk simple ni mmg sedapkan...pasti btambah nasi ni kalau makan...hehehe
Mama Ann berkata…
Lauk simple tapi sangat menyelerakan tambah2 makan panas2..mama selalu masak cam ni kalau nk cepat..Anak2 suka..
ady berkata…
as-salam kak Noor
lauk simple dan sedap..teringat la pulak zaman budak2..mak Ady selalu masak lauk macam ni..
zila norazila berkata…
salam kak nor.
sedap tu kak..mudah dan ringkas.:)
Unknown berkata…
Mknan ni la org bujang suka masak dan mkn. Sbb simple dan cepat

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.