Langkau ke kandungan utama

KARI AYAM KERISIK




Hari ini Kak Noor nak kongsi cara-cara memasak kari ayam kerisik.  Bezanya kari ayam biasa dengan kari ayam kerisik ialah kari ayam kerisik kuahnya pekat sedikit.  Selain sedap untuk dimakan bersama nasi, ia juga   sedap dimakan bersama pulut kuning, ketupat palas, dan boleh diganti sebagai rendang untuk dicicah dengan lemang.


Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
4 sudu besar serbuk rempah kari (rempah kari ayam dan daging) dibancuh dengan sedikit air sehingga sebati.
1 cawan pati santan dicampur dengan 2 cawan air
4 biji ubi kentang - dibelah dua atau 3
2 sudu besar kerisik
2 biji cili hijau
1 helai daun pandan - disimpulkan
1 biji tomato - dibelah 4

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Minyak secukupnya untuk menumis


Penyediaannya:
  • Ayam dibersihkan dan digaramkunyitkan.  Ayam lebih sedap jika diperap semalaman di dalam peti sejuk.
  • Panaskan minyak di dalam periuk.  Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
  • Kemudian masukkan rempah kari dan kacau rata.  Tutup periuk dan masak rempah sehingga terbit minyak.
  • Selepas itu masukkan ayam dan kacau supaya ayam bersalut dengan rempah.  Tutup periuk kembali dan biarkan ayam masak sehingga setengah empuk.
  • Kemudian masukkan santan, gula, garam, daun pandan,  dan kacau rata.  Masak sehingga kuah mendidih.
  • Selepas itu masukkan ubi kentang dan masak lagi sehingga ubi kentang empuk.  Pada masa ini ayam telahpun masak sepenuhnya.
  • Akhir sekali tambahkan kerisik dan kacau rata.  Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi.
  • Tutup api dan masukkan buah tomato dan cili hijau.  Tutup periuk supaya aroma kari tidak keluar.

Ulasan

Wani Sukarno berkata…
salam kak noor .. x pernah wani masak kari letak kerisik hihi.. selalunya buat mcm biasa je . dah lama x buat kari ..best cicah roti n roti canai :))
Papa-NtiQ berkata…
uhhhh lazat nye nampak kak noor....nak kene tunjuk resepi nih kat isteri saya nih
Kak Noor berkata…
Wani, kalau dah dua hari lagi sedap cicah ngan roti bakar.
Kak Noor berkata…
Tunjuk jangan x tunjuk. Kalau ikut resepi yang Kak Noor berikan, Insya Allah menjadi.
Tanpa Nama berkata…
Kak Noor..menarikla resepi ni. Izinkan saya mencubanya ye.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.