Langkau ke kandungan utama

SWEET SOUR UBI KENTANG DAN SOSEJ KEJU

Nak masak apa hari ini ye!  Dah x ada idea....Ikan? daging? ayam? udang? sotong? hmm.... anak-anak dah jemu sangat.  Teringat ada  sosej keju dalam peti ais dan ubi kentang.  Clearance stock ni, sebab dah cukup bulan.  Wajib beli barang baharu hujung minggu ni.



Dengan bahan-bahan yang ada,  Kak Noor gabungkan ubi kentang dan sosej keju untuk menjadi satu masakan `faveret' anak-anak.  Boleh diratah begitu sahaja dan boleh juga dimakan dengan nasi.  Masakan pun ada 2 in 1 tau!  Apa pun kita masak apa yang menjadi kegemaran  anak-anak. Kalau anak x suka, siapa nak makan.... membazir aje... last sekali masuk tong sampah.  Kesian makanan tu.... berdosa kata anak Kak Noor yang bongsu tu.  Ustazah kata Tuhan marah bila kita membazir bu!


Membebel pula Kak Noor kat sini ye!  Ok jom kita ceghite pasal resepi pulak  Sebenarnya resepi amat mudah sangat dan sesiapa pun boleh membuatnya berpandukan resepi seperti di bawah.

Selamat mencuba...

Bahan-bahan Untuk Digoreng:
·      6 biji ubi kentang – ubi kentang dikupas kulitnya dan dipotong wedges.  Gaulkan dengan serbuk kunyit, serbuka lada hitam, dan sedikit garam. Ketepikan seketika.
·      1 paket (300 gm) sosej keju Ayamas - Sosej dipotong kecil (anggaran 3 bahagian)

Bahan-bahan Lain:
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
2 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili thai manis
2 sudu besar kicap manis
Gula perang/gula putih/garam/serbuk perasa (jika suka)
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
Bawang goreng
  
Cara-caranya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ubi kentang dan sosej sehingga masak.   Ketepikan.
2.  Tinggalkan sedikit minyak did alam kuali.  Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dengan sedikit kekuningan.
3.  Kemudian masukkan cili kering kisar dan masak sehingga cili garing dan terbit bau.
4.  Masukkan sedikit air dan kacau rata.  Masukkan pula sos tiram, sos cili thai, kicap manis, gula perang, gula putih, garam, dan serbuk perasa.  Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
5.  Akhir sekali masukkan ubi kentang dan sosej yang telah digoreng tadi.  Kaup balikkan sehingga
6.  Semasa menghidang, bolehlah ditaburkan bawang goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.