Langkau ke kandungan utama

MEE GORENG MAMAK SEGERA



Kalau selalu berbuka puasa dengan nasi dan lauk pauk, apa kata sekali sekala di bulan Ramadhan yang mulia ini kita menyajikan mee goreng mamak sebagai juadah berbuka puasa.  Bukan apa, kadang-kadang jemu juga mengadap nasi semasa berbuka puasa, terutama sekali anak-anak kita.  Anak lelaki Kak Noor yang bernama Ashraf (anak keempat) memang suka berbuka dengan mee goreng.  Kalau ada mee goreng, nasi tidak lagi dipandangnnya.  Boleh bertambah dua pinggan.  Tetapi.... ada tapinya, mee goreng tu mestilah digoreng ala mee mamak.  Biasalah mee mamak selalunya ada cucur udang sebagai salah satu ramuannya.  Kak Noor mana ada masa nak sediakan cucur udang.  So... kita goreng ringkas sahaja.  Hubby Kak Noor pun suka dengan cara gorengan mee mamak yang segera ini.  Yang paling penting jangan gunakan minyak yang banyak.  Tak payah guna perencah yang `mewah' seperti udang, sotong, daging, dan isi ayam.  Apa yang paling utama dalam mee goreng mamak yang segera dan ringkas ini ialah telur ayam.  Telur ayam mesti guna banyak,  baru sedap dan rasa macam mee mamak di kedai.  Kita sendiri pun pernah tengok bila mamak menggoreng mee, mesti taruh telur banyak.



Resepinya senang aje dan sesiapapun boleh memasaknya.  Tak sampai 10 minit dah siap.  Sebab itu dinamakan Mee Goreng Mamak Segera.  Kalau nak makan ketika panas, pastikan mee digoreng  20 minit sebelum berbuka puasa.  Masih sempat lagi tu... Insya Allah....

Bahan-bahannya:
1 bungkus mee kuning, dibasuh dengan air dan ditoskan - (Kak Noor guna cap Laksamana)
50 sen taugeh
2 biji bawang kecil - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2 sudu besar makan cili kering kisar
Beberapa titik cuka
Beberapa titik sos ikan atau sos sotong
Kicap manis secukupnya
Telur ayam 3 biji - dipecah di dalam bekas dahulu dan dipukul kembang
Gula, garam, dan serbuk perasa
Limau kasturi
1 biji cili merah - dihiris serong
Buah tomato - dipotong kecil
Bawang goreng
3 sudu besar minyak masak

Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau dan kekuningan.  Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing.
2.  Selepas cili garing, masukkan telur yang telah dipukul kembang tadi.  Gaul rata.
3.  Masukkan mee, cuka, sos ikan, kicap manis, gula, garam,  serbuk perasa dan sedikit air.  Kacau dan kaup balikkan sehingga mesra.  Bila mee telah separuh masak, masukkan taugeh.  Kacau lagi sehingga semuanya mesra dan sebati.  Tutup api.
4.  Semasa menghidang, bolehlah diletakkan potongan buah tomato, bawang goreng, hirisan cili merah, dan limau kasturi.  Sedia untuk dimakan semasa panas.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.