Langkau ke kandungan utama

KOKTEL BUAH-BUAHAN AIS KRIM VANILLA




Minuman koktel buah-buahan ini Kak Noor sajikan semasa sambutan Hari Raya Aidil Adha pada hari Jumaat yang lalu.  Memandangkan ia dihidangkan untuk para tetamu, maka kuantiti setiap bahan yang digunakan adalah lebih daripada satu.




Resepi ini diperolehi semasa Kak Noor menghadiri salah satu jamuan di jabatan tempat  Kak Noor bekerja.  Kebiasaannya kita menggunakan buah-buahan untuk menghidangkan minuman koktel ini tetapi kali ini ada kelainan sikit dari segi penyediaan.   Patutlah semua tetamu kata `sedap tidak terperi' dan bertambah-tambah.  Minuman ini cepat pula cepat habis macam goreng pisang panas, tak sempat nak merasanya.  Terpaksalah sabar menunggu bancuhan seterusnya untuk merasa keenakan koktel ini.  Semasa menunggu inilah Kak Noor sempat berborak dengan staf yang berkenaan untuk mengetahui secret receipe koktel buah-buahan ini (sekarang ini tiada rasa lagi....) 


So sempena Hari Raya Adil Adha baru-baru ini yang Kak Noor rayakan di Kuala Lumpur bersama-sama suami dan anak-anak tercinta, salah satu daripada menu yang dihidangkan adalah minuman koktel ini. 




Bahan-bahannya: 
2 tin koktel buah-buahan – ambil bersama airnya
1 tin buah longan – ambil bersama airnya
1 mangkuk jeli Nata De Coco (laici dan strawberry)
100 gram buah ceri, jika suka
4 tin susu sejat Marigold
½ tupperware ais-krim perasa vanilla - Kak Noor guna jenama Magnolia
Ketulan ais secukupnya

Penyediaannya: 
1. Sediakan punch bowl. Masukkan susu sejat diikuti dengan ais-krim vanilla. Biarkan ais krim larut di dalam susu sejat dan kacau rata.
2. Masukkan buah-buahan koktel, diikuti dengan buah longan beserta jusnya, buah ceri, dan jeli Nata De Coco. Kacau rata.
3. Akhir sekali baru masukkan ketulan ais secukupnya dan hidangkan semasa sejuk.

1/2 bekas ais krim vanilla digunakan untuk resepi ini.

Ulasan

Unknown berkata…
As salam perkenalan.Mesti rasanya sedap .selalu tu buat tanpa aiskrim kalau resepi yang ini tentu lagi sedap kan.....
Kak Noor berkata…
Insya Allah sedap dan ada kelainan rasanya. Kalau nak manis lebih boleh tambah susu pekat.
Tanpa Nama berkata…
Boleh ke ceri kite gantikn dgn buah mangga.
Unknown berkata…
resepi ni untuk berapa orang?
Tanpa Nama berkata…
mesti sedap.. thanx kongsi resepi.
Tanpa Nama berkata…
air nata dr coco masuk kan skali ke..
Kak Noor berkata…
Ye. air nata d coco dimasukkan sekali.
Unknown berkata…
Kalau letak laici sekali, air laici tu nk t
campurkn sekali jugak ke sis?

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.