Langkau ke kandungan utama

Koay Teow Goreng Udang (Goreng Basah)



Selamat malam semua.  Malam-malam begini terasa lapar pula.  Nasi masih banyak lagi di dalam periuk.  Tetapi rasa tak selera sangat nak makan nasi.  Kena cari alternatif menu lain yang boleh membuka selera.  Hmm... apa kata kalau pekena koay teow goreng?  Goreng basah-basah dan makan semasa masih panas; fresh from the oven.  Tapi bukan dibeli di kedai, bikin sendiri le...




Lagipun telah agak lama tak makan koay teow goreng sendiri. Koay teow goreng ni favourite anak perempuan bongsu Kak Noor.  Selalu juga dia pesan supaya beli koay teow sewaktu Kak Noor pulang kerja.  Pesannya kalau Kak Noor goreng koay teow mesti warna coklat gelap, tak nak yang warna merah.  Faham-faham ajelah, tak nak pedaslah tu...!  Kalau tak pedas, boleh bertambah makan.  Tapi bagi Kak Noor sendiri, Kak Noor lebih gemar koay teow goreng yang berwarna merah; pedas, baru ada ummp!  Tapi tak apalah demi anak tersayang, kita turutlah kemahuan dia.  Apa yang penting dia makan.  Risau juga kalau budak-budak tak berselera nak makan.  Dahlah seharian kat sekolah, dan makan pun ala kadar sahaja. Tiada siapa nak melayan makan minum mereka sebab ibubapa bekerja.  Lainlah kalau ada `maid' kat rumah.  Terjagalah makan minum mereka.   



Ok,  Kak Noor tak nak merepek panjang-panjang lagi.  Jarum jam dah bergerak laju.  Masih banyak lagi kerja yang belum dibereskan.  Inilah resepi koay teow goreng udang yang menjadi menu makan malam ini.

Bahan-bahannya:
2 bungkus koay teow cap Laksamana - (dibasuh dan ditoskan)
10 ekor udang saiz XL - dibuang kepala dan ekor
50 sen taugeh
1 sudu besar bawang besar kisar
1/2 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
Kicap manis secukupnya
1/2 biji buah tomato - dihiris
Garam, gula, dan serbuk perasa
1 biji cili hijau -dihiris (untuk hiasan)
Bawang goreng
Minyak secukupnya

Cara-cara memasak:
1.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Goreng udang sehingga  kekuningan, angkat dan ketepikan.
2.  Gunakan minyak yang sama untuk menumis bawang besar dan bawang putih.  Tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kering kisar. Masak sehingga cili terbit minyak.
3.  Masukkan 1 cawan air, diikuti dengan sos tiram, kicap manis, garam, gula, dan serbuk perasa.  Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.  Masukkan udang yang digoreng tadi dan buah tomato.
4.  Kemudian masukkan koay teow dan kaup balikkan sehingga mesra.  Setelah koay teow hampir masak, masukkan taugeh.  Gaul rata dan jangan sampai taugeh layu.  Tutup api.
5.  Semasa menghidang, sekiranya suka bolehlah ditaburkan cili hijau dan bawang goreng.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.