Langkau ke kandungan utama

SUP AYAM CENDAWAN

Selamat Tengah Hari dan Selamat Bersantai di hujung minggu. Apa menu masakan hari ini agaknya ye? Bagi Kak Noor hari ini masakan agak ringkas sahaja; cepat dimasak, sedap dimakan. Semalam dah tanya husband nak masak apa. Lagipun tak banyak stok kat rumah kalau nak dipelbagaikan menu. Kalau dulu setiap minggu mesti Kak Noor dan husband pergi ke pasar, tetapi sekarang ini dah jarang. Tak ramai orang kat rumah, hanya tinggal empat orang sahaja. So beli dan masak ala kadar sahaja.




Semalam husband dah bagi tahu suruh masak sup ayam aje. Lama tak makan sup ayam katanya. Lagipun di dalam peti ais ada daging ayam. So seperti biasa sebelum masak Kak Noor akan blogwalking di dapur rakan-rakan untuk mencari resepi sup ayam. Bukan tak tahu resepinya, tetapi mana tahu jumpa dengan blogwalking, jumpa resepi sup ayam yang best dan lain daripada resepi Kak Noor sendiri.




Resepi sup ayam yang terpilih untuk menghiasi N3 kali ini Kak Noor dapati daripada blog Kak Nor (Secubit Garam). Resepinya memenuhi citarasa Kak Noor kerana beliau menggunakan kaedah menumis. Kak Noor tidak berapa gemar menggunakan kaedah merebus untuk membuat sup. Kalau tumis, memang wangi sekali. Terima kasih di atas perkongsian resepi sup ayam cendawan ini kepada Kak Nor SG.




Bahan-bahan yang digunakan untuk menu sup ayam cendawan ini adalah bergantung kepada ketersediaan bahan-bahan tersebut. Mungkin ada yang Kak Nor SG guna, tetapi Kak Noor tidak guna, dan ada juga bahan yang Kak Noor guna tetapi Kak Nor SG tidak guna. Terdapat juga olahan dalam resepi ini mengikut citarasa Kak Noor.

SUP AYAM CENDAWAN 
Resepi asal: Kak Nor Secubit Garam
Diolah oleh: Kak Noor Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
800 gram isi ayam – dipotong kecil
Cendawan tiram, dibasuh, toskan dan disiatkan sedikit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar rempah soto – dibancuh dengan air
1 biji lobak merah – dipotong bulat
6 biji cili padi merah
1 sudu besar perahan limau nipis
1 kiub ayam Maggi
Garam secukupnya
Air secukupnya
Daun sup/daun bawang/bawang goreng – untuk hiasan

Bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
1 bunjut sup tulang – dibuka bunjutnya
3 ulas bawang putih – ditumbuk
3 biji bawang merah – ditumbuk
½ inci halia – diketuk

Cara-cara memasak: 
1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis dan bahan-bahan di dalam bunjut sup tulang hingga wangi. Kemudian masukkan bahan tumbuk serta halia. Kacau sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan rempah soto yang dibancuh, kacau rata dan masak sehingga rempah garing.
3. Masukkan potongan ayam dan kacau supaya ayam bergaul mesra dengan rempah. Tutup periuk dan biarkan ayam mereneh di atas dapur selama 10 minit dengan api yang perlahan.
4. Kemudian baru dimasukkan air secukupnya, kiub ayam, serbuk lada hitam, dan garam. Biarkan mendidih dan masak sehingga ayam empuk.
5. Selepas itu masukkan lobak merah dan masak sehingga empuk.
6. Akhir sekali masukkan cendawan dan cili padi yang diketuk. Biar sup mendidih sekali lagi. (Kalau suka, ambil sedikit cendawan dan 2 cawan sup diblender halus, kemudian dimasukkan kembali ke dalam periuk dan dididihkan). Kemudian bolehlah dipadamkan api.
7. Masukkan perahan limau nipis, kacau dan bolehlah dihidangkan.
8. Semasa menghidang bolehlah ditaburkan dengan daun sup, daun bawang, dan bawang goreng jika suka.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.