Langkau ke kandungan utama

Sup Ayam Rempah Soto

Assalamualaikum & Selamat Pagi.



Dah duduk depan komputer ni, sempatlah Kak Noor muatkan resepi menu yang Kak Noor masak pagi tadi.  Sempat masak sebelum pergi kerja.  Tetapi menunya ringkas aje lah, taklah istimewa sangat.  Maklumlah nak mengejar masa.  Just nak kongsi dengan rakan-rakan resepi sup ayam rempah soto ini.  Kak Noor gunakan apa yang `terada' aje.

Untuk menambahkan aroma sup ayam ini Kak Noor gunakan rempah soto.  Taklah rasa `plain' sangat sup ini. Kak Noor apply teknik perapan untuk daging ayam ini.  Lebih sedap kalau dapat perapkan semalaman di dalam peti sejuk.  Masukkan daging ayam di dalam beg zipper dan letakkan di dalam peti ais.  Jangan letak di bahagian sejuk beku, ditakuti esok tak sempat nak defrost.  Apa-apapun kalau nak masak menu ini mestilah plan dari malam lagi.

Ok tak yah nak ceghite panjang-panjang.  Gambar telah dipaparkan di atas.  Menunya?  Jom tengok kat bawah.

Bahan-bahannya:
10 - 12  ketul ayam (saiz ayam dipotong 16) - diambil bahagian yang ada tulang
3 sudu besar serbuk rempah soto                    
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar   
1 bunjut sup tulang
1 biji lobak merah - dipotong bulat
2 biji ubi kentang - dipotong kecil
1/2  kiub ayam maggi
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang halus
2 inci halia - diketuk
2 batang serai - dititik
2 sudu besar minyak jagung untuk menumis

Cara-cara memasak:
1.   Gaul ketulan ayam bersama serbuk rempah soto dan serbuk lada hitam kasar dan diperap selama 1 jam (minimum).   Lebih elok perapannya kalau semalaman di dalam peti sejuk.
2.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis serai dan halia sehingga wangi.  Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar dan tumis sehingga kekuningan.
2.  Selepas itu masukkan daging ayam yang telah diperap.   Kacau rata dan masukkan dua cawan air,  bunjut sup dan kiub ayam maggi.  Tutup periuk.  Perlahan api dan gunakan kaedah mereneh sehingga ayam empuk.
3.  Kemudian bolehlah ditambahkan air lagi, bergantung kepada banyaknya sup yang kita mahu.  Masukkan ubi kentang dan garam secukup rasa.  Masak sehingga ubi kentang empuk dan sup mendidih.
4.  Akhir sekali masukkan lobak merah.   Tutup api dan tutup periuk.
5.  Semasa menghidang bolehlah ditaburkan daun sup/daun bawang dan bawang goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.