Langkau ke kandungan utama

Kacang Buncis Goreng Santan, antara menu sayur kegemaranku...


Assalamualaikum semua...  selamat bersantai di hujung minggu bersama keluarga.

Ini adalah salah satu menu tambahan untuk menu utama.  Kalau dah ada lauk, tak lengkap kalau tak ada sayur kan!  Tetapi bukan semua orang gemar makan sayur.  Tapi bagi diri Kak Noor, biarlah tak ada lauk, tapi sayur wajib ada.  Sejak kecil lagi, Kak Noor tak berapa gemar makan lauk banyak-banyak. Apa lagi meratah lauk.  Sesetengah orang tu Kak Noor tengok bila berdiet, dia orang tak makan nasi, ratah lauk aje... 

Sampailah ke usia sekarang, yang dah nak menjangkau separuh abad, banyak lauk yang Kak Noor tak makan.  Bukan tak suka, tapi tak boleh diterima oleh tekak ini.  Nak tahu apa lauk-lauknya?  Biarlah Kak Noor kongsi sedikit rahsia peribadi ni.  Kak Noor tak makan daging kambing dan ikan (termasuk ikan darat).  Kalau bab lembu dan ayam, Kak Noor makan semata-mata dagingnya sahaja. Lain-lain seperti perut, hati, limpa, paru, lidah lembu, kaki ayam, dan organ dalaman lain memang tak pernah masuk mulut.  Kalau beli ayam, siap pesan lagi kepada penjual ayam tu;   `Kaki, pedal, hati, dan buntot ayam, akak tak nak ye!) Tapi portion inilah yang menjadi kegemaran ramai.   Sanggup beli 1kg.  Tak pe lah... itu selera masing-masing.  Kak Noor masih maintain dengan my favourite iaitu sayur.




Dah... salah satu menu sayur kegemaran Kak Noor ialah sayur kacang bunci goreng santan.  Tak ada lauk pun tak kisah, makan dengan nasi panas-panas.  

Resepinya agak ringkas dan sesiapa pun boleh mencubanya.  

Bahan-bahannya:
300 gram kacang buncis
Sedikit ikan bilis
2 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu kecil biji sawi
1 biji cili hidup (cili merah)  - dihiris, kalau nak pedas boleh juga hiris cili padi
Sedikit pati santan 
Minyak secukupnya untuk menumis (lebih kurang dua sudu besar)


Cara-caranya:
1.  Kacang buncis dibuang urat terlebih dahulu dan dibasuh bersih.    Kemudian dibelah memanjang, dan dipotong serong.  Basuh sekali lagi dan toskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis ikan bilis sehingga garing sedikit, kemudian baru dimasukkan biji sawi, bawang kecil, bawang putih, dan cili hidup.  Tumis sehingga bawang kekuningan.
3.  Kemudian masukkan kacang buncis.  Perasakan dengan garam dan gula.  Tuangkan pati santan dan kacau mesra.  Biarkan santan mendidih.
4.  Apabila kacang buncis telah masak (jangan sampai layu), bolehlah diangkat.
5.  Bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Hello, always i used to check website posts here early in
the morning, because i enjoy to find out more and more.

My web blog kidney disease stage 4

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.