Langkau ke kandungan utama

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI PADI, penambat selera....





Assalamualaikum…

Kalau tengok gambar di atas, memang tak sabar nak makan nasi. Kalau ikutkan hati memang boleh tambah nasi ni! Diet pun entah ke mana….

Sebenarnya telah lama teringin nak makan sambal tumis udang petai ni. Namun terpaksa dipendamkan seketika keinginan ini memandangkan sejak semenjak ini harga udang telah melonjak; dua kali ganda mahal daripada harga biasa. Kalau dulu udang bersaiz L boleh dibeli di TESCO dengan harga RM13 – RM15 sahaja, tetapi sekarang di mana-mana sahaja harga udang yang bersaiz L dijual dengan harga standard RM23 – RM27 sekilogram. Tu belum lagi saiz XL dan XXL.  Kadang-kadang bila difikirkan dari segi penjimatan,  lebih baik membeli ayam daripada udang. Kuantiti 1 kg. udang, banyak manalah sangat.. untuk sekali masak sahaja. Kalau beli ayam, boleh juga tahan dua tiga kali masak.

Tetapi kalau sesekali kurasa teringin, semua itu dah tak kisah. Apa yang penting keinginan tekak ini perlu dipenuhi dulu.  Dah jemu sangat makan ayam.  Sesekali beli udang apa salahnya. Nak makan juga kan…! Tetapi mestilah make sure udang yang dimasak itu kena dengan citarasa kita. Bagi Kak Noor, udang yang bersaiz begini memang sedap kalau dimasak sambal dan ditambah petai di dalamnya. Sambalnya pula biarlah cukup rasa; yang penting seimbang pedas dan manisnya. Dalam setiap menu sambal yang dipersembahkan oleh dapur SDB, antara bahan-bahan penting yang menyedapkannya ialah penggunaan gula perang, sos tiram, dan juga sedikit kicap manis.  Selain dimakan bersama nasi, dicicah dengan roti pun sedap.





Resepinya…..

Bahan-bahannya:
1 kg. udang putih saiz L – dipotong kepala dan ekornya
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
Segenggam petai padi yang telah dikopek
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos kicap manis
2 sudu besar gula perang + gula putih secukup rasa
2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk perasa 
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan dikisar lumat:
4 senduk nasi cili kering yang telah dikisar lumat
2 biji bawang besar 
4 ulas bawang putih
½ inci belacan – jika suka
Air secukupnya

Cara-cara Memasaknya:
1.   Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Tutup periuk dan masak di atas dapur sehingga pecah minyak/terbit minyak.
2.   Masukkan ½ cawan air dan kacau rata. Tambahkan sos tiram, sos kicap manis, gula perang, gula putih, serbuk perasa dan garam. Kacau rata dan biarkan mendidih.
3.   Kemudian masukkan udang dan asam gelugor. Masak di atas api yang sederhana sehingga udang masak dan kuah mendidih. 
4.   Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang.  Kacau dan bolehlah ditutup api.
Dah siap untuk dihidangkan.  

Jom makan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.