Langkau ke kandungan utama

Nasi Tumis Planta, Sarapan Pagi Keluarga di Hujung Minggu


Assalamualaikum rakan-rakan semua.

Menu ini Kak Noor sajikan untuk keluarga pagi tadi. Rancangan asal nak buat nasi lemak tetapi tiada santan kat rumah. Pagi-pagi begini malas nak pergi ke kedai mencari santan. Kalau dah keluar, alamatnya lewatlah Kak Noor pulang ke rumah. Bila pula nak sediakan sarapan pagi untuk keluarga? Banyak lagi kerja rumah yang perlu dibereskan sebelum menjelangnya hari esok.



So menu yang paling mudah disediakan ialah nasi tumis aje…. Lagipun hasben dan anak-anak Kak Noor memang gemar nasi tumis ini. Rasa macam makan nasi kenduri pulak. Masak banyak-banyak dan boleh makan hingga tengah hari. Lauknya pula ringkas sahaja. Tak ade ayam dan daging pun… Cuma sambal tumis ikan bilis + telur. Goreng ikan jeruk tenggiri untuk cik hasben.




Nasi Tumis Planta ni sebenarnya bewarna kuning. Tetapi dah jadi warna oren. Sekali tengok gambar macam nasi tomato kan! Sebenarnya semalam Kak Noor nak beli pewarna kuning (yellow egg), tetapi masa nak masak tu baru sedar dah tersalah ambil. Al-maklumlah dah nak masuk 5 series ni, bertambah rabun kalau tak pakai kacamata. Tapi apalah, menarik juga nasinya kalau guna warna oren ni.





Resepi nasi tumis planta lebih kurang juga penyediaannya macam nasi planta yang pernah Kak Noor poskan dalam blog ini. Cuma kali ini Kak Noor masukkan sedikit daun kari untuk mendapatkan citarasa yang berlainan. Cara memasaknya Kak Noor guna rice cooker. Tumis terus di dalamnya.

Untuk resepi sambal tumis ikan bilis dan telur ini, resepinya telah pernah Kak Noor poskan. Tapi tak apelah ulang tayang semula di sini. Kebiasaannya cili kisar yang Kak Noor gunakan adalah daripada cili kering yang telah siap dikisar dalam kuantiti yang banyak dan disimpan di dalam peti ais. Mudah dan cepat. Bila nak guna, cedok aje dan campur dengan bahan-bahan lain seperti bawang dan kisar semula.

Lagi satu kalau kita menggunakan chopper, tak perlu masukkan air untuk mengisar. Kalau perlu mungkin sedikit sahaja untuk memudahkan pergerakan pisau pengisar. Kak Noor lebih suka kaedah ini sebab bawang tidak dikisar halus sangat. Lagipun bila kita menumis cili, tak perlu menunggu masa yang lama untuk terbit minyak.




NASI TUMIS PLANTA

Bahan-bahannya:
4 cawan beras – dibasuh bersih dan ditoskan.
Air secukupnya untuk memasak nasi
2 inci halia – diketuk
1 tangkai daun kari
1 kiub ayam Knorr – brand lain pun ok, tetapi mesti perasa ayam
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumis:
2 senduk nasi planta (agak-agak)
2 biji bawang besar – dikisar menggunakan chopper
3 ulas bawang putih – dihiris
1 batang serai – dititik
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Penyediaannya:
1. Basuh beras dalam periuk yang berlainan dan ditoskan.
2. Panaskan rice cooker. Masukkan planta dan biar ia cair di dalam periuk.
3. Kemudian tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, dan serai. Bila telah naik bau, masukkan bawang besar dan bawang putih. Kacau lagi sehingga bawang layu.
4. Selepas itu masukkan beras dan gaul rata dengan bahan tumisan tadi lebih kurang 1 minit.
5. Masukkan air secukupnya menggunakan sukatan biasa kita memasak nasi dan kacau. Masukkan kiub ayam, gula, garam, daun kari, halia, dan pewarna kuning/oren. Kacau rata dan biar ia masak seperti biasa.
6. Bila nasi telah masak, gemburkan ia dan biarkan ia panas dalam rice cooker. Bila nak makan, baru diambil. Sedap dimakan sewaktu masih panas.


SAMBAL TUMIS IKAN BILIS CAMPUR TELUR



Bahan-bahannya:
10 biji telur direbus
200 gram ikan bilis kopek
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
2 – 3 keping asam gelugor
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan dikisar (menggunakan chopper):
4 senduk nasi cili kisar
1 genggam ikan bilis yang telah dibersihkan.
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

Penyediaannya:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis ¾ garing dan ketepikan.
2. Panaskan periuk. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan kacau rata. Tutup periuk dan masak di atas api sehingga terbit minyak.
3. Masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Masukkan gula perang, gula putih dan asam gelugor. Biar kuah mendidih. Rasa sambal; mesti cukup citarasanya.
4. Bila telah cukup rasa, masukkan ikan bilis dan telur. Perlahankan api. Kacau dan biar ia mereneh di atas dapur beberapa minit lagi sehingga kuah sambal mendidih sekali lagi.
5. Akhir sekali sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang dipotong bulat tadi dan kacau rata.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.