Langkau ke kandungan utama

Resepi Periuk Noxxa: Kari Ayam dengan Kentang, 10 minit telah boleh dihidangkan.

Assalamualaikum.

Bagi resepi periuk Noxxa kali ini, Kak Noor ingin kongsi cara-cara memasak kari ayam menggunakan periuk Noxxa. Kari ayam ini telah dimasak minggu lalu, tetapi N3nya yang masih tertunda. Bahan-bahan yang digunakan sama seperti kita masak kari ayam dalam periuk biasa. Cuma yang membezakan apabila kita memasak menggunakan periuk Noxxa ialah ayam cepat empuk dan dalam masa 10 minit kari ayam telah dapat dihidangkan. Kalau kita kesuntukan masa, contohnya pada awal pagi di mana kita perlu memasak untuk keluarga sebelum ke pejabat, periuk noxxa merupakan satu keperluan bagi ibu yang bekerja.



Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa

Resepinya....

Bahan-bahannya:
1 kg. ayam - dipotong kecil
3 - 4 biji ubi kentang - dibelah dua atau empat
1 cawan pati santan sawit KHALIS + 2 cawan air
1/2 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumis:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai - diketuk
1 helai daun pandan - disimpul

Bahan-bahan dikisar (disatukan dan dikisar):
4 sudu besar serbuk rempah ayam Babas
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar serbuk cili
Air secukupnya.

Cara-cara membuatnya:



1.  Sediakan bahan-bahan untuk ditumis.
2. Switch on periuk.  Tekan fungsi `STIR FRY' dan On.  Tumis bahan-bahan sehingga bawang kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan kacau rata.  Masak sehingga rempah menjadi garing dan terbit minyak. 
4. Sediakan ayam telah digaramkunyitkan.  Apabila rempah telah terbit minyak, masukkan ke dalam periuk dan gaul rata (ayam bercampur dengan rempah).
5.  Masukkan santan, diikuti dengan garam, gula, dan kiub ayam.  Kacau rata.
6. Off fungsi STIR FRY.  Tutup periuk. Tukar kepada fungsi HIGH PRESSURE. Set juga tombol ke arah PRESSURE.  Set 8 minit dan tekan ON. 
7. Selepas 8 minit berlalu, putar tombol ke arah STEAM untuk bebaskan wap.  
8. Buka tudung periuk dan kacau rata. Masa ini ayam telah empuk. 9. Masukkan ubi kentang. Tutup periuk kembali. Set ke fungsi HIGH PRESSURE dan putar tombol ke arah PRESSURE sekali lagi. Set 2 minit untuk ubi kentang masak.  
10. Selepas 2 minit berlalu, putar tombol ke arah STEAM untuk bebaskan wap.  Kari ayam telah siap dihidangkan.
11. Biarkan dalam status PRE-HEAT/WARM supaya kari ayam senantiasa panas.


Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.