Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

27 Disember 2014

Ayam Sambal Ala Thai, menu tengah hari di hujung minggu.




Bahan-bahan A:
½ kg. ayam
2 batang serai – dititik
2 sudu besar besar sos Thai
2 sudu  besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos sotong/ikan
2 sudu besar gula perang
2  cawan air
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
Beberapa helai daun limau purut
Gula putih (tambahan kepada gula perang) dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan B (dikisar lumat):
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar – guna cili kering kerinting yang tidak pedas
2 biji bawang besar saiz sederhana
5 ulas bawang putih
Air secukupnya

Cara-cara Memasak:

1. Setelah dibasuh bersih, ayam digaramkunyitkan dan digoreng ½ masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk (guna minyak gorengan ayam tadi). Masukkan serai dan tumis sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan kacau rata. Tutup periuk dan gunakan api sederhana dan masak sehingga terbit minyak/cili garing.
4. Buka tudung periuk. Kacau dan masukkan 2 cawan air. Kacau lagi dan masukkan sos thai, sos tiram, sos sotong/ikan, kicap manis. Perasakan dengan gula perang, gula putih, dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan kuah sambal mendidih seketika. 
5. Selepas kuah sambal mendidih, bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi bersama daun limau purut dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan biarkan kuah mereneh di atas dapur sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
6. Setelah ayam masak, masukkan bawang besar yang dipotong gegelang tadi. Kaupbalikkan ayam bolehlah ditutup api.

25 Disember 2014

Kek Marble Butter Cheese, lebih extra rasa coklat dan moist

Assalamualaikum.



Malam ini berkesempatan buat Kek Marble Butter Cheese untuk kudapan keluarga. Dah agak lama cream cheese berada dalam peti ais tu, tak terusik. Beli cream cheese hari itu pun sebab nak buat kek cream cheese.




Teruja sangat tengok kek cream cheese yang dipos oleh kekawan kita dalam FB. Tetapi dari sehari ke sehari asyik tak jadi. Itulah, walaupun semangat berkobar-kobar nak buat kek ini tetapi bila kepenatan mengatasi semangat, terpaksalah ditangguh dulu.


Resepi ini Kak Noor dapat semasa blogwalking di Dapur Fiza's Cooking. Jenama cheese yang digunakan oleh Fiza sama dengan apa yang Kak Noor telah beli tempoh hari. Mudahlah bagi Kak Noor untuk ikut resepi ini.

Adunan yang dilorekkan dengan chopstick sebelum dimasukkan ke dalam oven.
Tetapi ada sedikit olahan pada resepi asal Fiza's Cooking ini. Kak Noor olah mengikut kesesuaian dan mudah untuk difahami oleh Kak Noor. Ada beberapa bahan yang telah ditokok tambah. Contohnya, selain menggunakan serbuk koko, Kak Noor tambang perisi coklat bagi membangkitkan rasa extra koko pada kek ini. Cream cheese pula Kak Noor lebihkan kepada 250 gram supaya lebih rasa cheese (resepi asal hanya guna 200 gram sahaja). Susu cair pula Kak Noor lebihkan kepada 120ml supaya kek lebih moist.

Antara bahan-bahan yang digunakan
Bahan A:
150gm butter
250gm cream cheese (jenama Tatura)
200gm gula kastor
4 biji telur ayam - Gred A
1sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa coklat
120ml susu cair
3 sudu besar serbuk koko

Bahan B (diayak bersama):
250gm tepung gandum - Kak Noor guna jenama Cap Bunga Raya MFM
1sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
4 sudu besar serbuk susu tepung

Cara Membuatnya:

1. Masukkan gula kastor, butter dan cheese dalam bekas mixer. Pukul hingga kembang. 
2. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi. 
3. Selepas cukup kembang, masukkan pula Bahan B berselang seli dengan susu cair. Putar lagi sambil memasukkan esen vanilla. 
4. Selepas siap, bahagikan kepada dua bahagian iaitu satu adunan asal dan satu lagi di campur dengan serbuk koko dan pes coklat. 5. Sediakan loyang bersaiz 8'. Lapik dengan baking paper yang disapu dengan majerin. 
6. Sendukkan adunan berselang seli hingga habis dan hentak sedikit loyang supaya adunan sekata. 
7. Bakar pada suhu 160'c selama 40 - 45 minit atau sehingga masak.

24 Disember 2014

Makaroni Bakar Cheese

Salam kunjung ke blog Sajian Dapur Bonda. Selamat Malam. Esok cuti am kerana sambutan KRISMAS. Hai…. lega rasanya bila cuti. Tapi Kak Noor cuti esok aje, hari Jumaat perlu kembali bertugas. Seronok kalau dapat bercuti bersama keluarga sehingga hujung tahun. Tapi apakan daya Kak Noor, cuti awal-awal telah habis. Cuti disebabkan Kak Noor sendiri tak sihat, anak tak sihat, dan urusan-urusan lain yang memerlukan komitmen Kak Noor.



Memandangkan esok cuti, malam ini dapatlah Kak Noor bersantai lebih lama di depan komputer untuk memuatkan entry lama yang tidak sempat diposkan. Bagi mereka yang menggemari pasta dan cheese, pasti menu yang hendak dikongsikan bersama ini membangkitkan selera dan secara tidak langsung teruja untuk mencuba membuatnya.




Makaroni Bakar, menu pot luck yang dibawa ke pejabat minggu lalu sempena jamuan kesyukuran dan meraikan pelajar yang telah menamatkan latihan amali di jabatan Kak Noor bertugas. Alhamdulillah, walaupun first time buat, menjadi juga. Rakan-rakan pejabat kata sedap. Sos mayonisnya pun enak. Pada mulanya mereka ingat lasagna kerana kejadiannya seakan-akan lasagna.



Resepi ini Kak Noor jumpa semasa blogwalking mencari resepi makaroni bakar. Maka tersinggahlah di Postal Rasmi Tentera Laut DiRaja Malaysia. Makaroni Bakar ini menjadi menu pilihan aktiviti masakan BAKAT (L) yang diilhamkan oleh Y. Bhg. Datin Norol’ain Mior Ibrahim (Datin Noi). 

Kalau nak cuba membuat makaroni bakar ini bolehlah ikut resepi seperti bawah. Resepi ini telah diolah oleh Kak Noor mengikut citarasa dan bahan-bahan yang sedia ada di dapur. Walau bagaimanapun resepi asal Datin Noi masih boleh dirujuk di SINI



Antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Makaroni Bakar Cheese.


Bahan A:
1 pek makaroni 500 gram
500 gm sosej daging – digril/digoreng dan dipotong kecil
100 gm sosej ayam – digril/digoreng dan dipotong kecil
2 labu bawang besar – dicincang
1 biji lada benggala hijau saiz sederhana – dipotong kiub
250 gram sayur campur (mixed vegetables)
1 tin cendawan butang – dipotong kiub
2 biji tomato saiz sederhana – dipotong kiub
1 botol sos spaghetti (traditional) KIMBALL
3 sudu besar tomato puri KIMBALL
1 camca besar serbuk lada hitam
1 camca teh `mixed herbs’
Mentega untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan B:
1 botol susu segar 450ml
6 biji telur Gred A

Bahan C:
1 pek keju parut `pizza topping’
1 pek cheese sandwich slices

Sos Mayonis:
8 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 camca besar jus lemon
3 camca besar mayonis
Garam dan gula secukup rasa.

Cara Memasak (A):

1. Masukkan makaroni di dalam periuk bersama air secukupnya dan sedikit minyak zaitun/jagung. Kemudian rebus makaroni sehingga lembut. Toskan dan sejukkan sebentar.


2. Masak sosej terlebih dahulu sama ada menggunakan teknik menggoreng atau mengril. Bila telah sejuk, potong kecil-kecil.



3. Panaskan mentega di dalam kuali. Apabila mentega sudah cair, masukkan bawang putih, diikuti dengan bawang besar yang telah dicincang. Tumis sehingga naik bau. 

4. Masukkan sosej dan seterusnya sayur campur (mixed vegetables), cendawan butang, dan lada benggala yang telah dipotong kiub. 


5. Seterusnya masukkan sos spaghetti KIMBALL, tomato puri, dan buah tomato yang telah dipotong kiub, dan masak sehingga pekat. Masukkan lada hitam, `mixed herbs’, dan perasakan dengan garam dan gula.


6. Padamkan api, satukan sos daging bersama makaroni yang telah direbus tadi.


Cara Memasak (B):
1. Satukan telur dan susu segar di dalam blender. Kisar sehingga sebati. Ketepikan.
2. Masukkan makaroni yang telah sedia ke dalam loyang, dan tekan sedikit sehingga adunan agak mampat.
3. Curah adunan susu dan telur ke atas makaroni sehingga sama paras.
4. Letak beberapa keping cheese sandwich slices sehingga menutupi makaroni. Kemudian tabur keju parut `pizza topping’ dan dibakar dengan suhu 175C selama 30 minit atau sehingga masak. Ikut oven yang digunakan.

Cara Membuat Sos Mayonis:
1. Masukkan cili merah, bawang putih, dan air secukupnya ke dalam mesin pengisar. Mesin sehingga lumat.
2. Kemudian masukkan di dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Sejukkan sebentar.
3. Satukan bahan cili yang telah dimasak, mayonis, jus lemon, garam dan gula di dalam blender. Kemudian dikisar sehingga semua bercampur sebati.
4. Tuang ke dalam bekas. Boleh disimpan di dalam peti sejuk. .

Cara Menghidang:
Hidangkan makaroni yang telah siap dibakar bersama-sama sos mayonis.

12 Disember 2014

Puding Jagung Kastard Jeli Sumi




Bahan-bahannya:
30 gram agar-agar tali (strip)
1 liter air
1 ¼ cawan gula pasir
1 tin jagung manis ala krim Ayam Brand – 425gram
1 tin susu sejat Dairy Champ – 390 gram
2 sudu tepung kastard perasa jagung
2 cawan ais krim perasa jagung
Jelly Sumi secukupnya.



Cara-cara Membuatnya:
1. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Kemudian masak bersama 1 liter air sehingga larut.
2. Masukkan gula pasir dan masak sehingga gula larut.
3. Sementara itu satukan jagung manis, susu sejat, dan tepung kastard dalam blender dan blend sehingga lumat dan semuanya sebati.
4. Kemudian masukkan dalam larutan agar-agar tadi dan kacau sehingga pekat. Guna api perlahan supaya tidak bergentel.
5. Bila adunan telah mendidih, tutup api. Masukkan ais krim perasa jagung dan kacau rata sehingga ais krim cair dalam adunan tadi.
6. Aturkan jeli sumi secukupnya di dalam acuan. Kemudian tuangkan sedikit adunan perlahan-lahan, setengah paras tenggelam jeli sumi. Biarkan seketika lebih kurang 15 minit sehingga adunan keras sedikit. Kemudian baru dituang adunan selebihnya di dalam acuan. Sejukkan di dalam peti ais sehingga keras.





Puding Jagung Kastard Aiskrim Jagung

Assalamualaikum pengunjung-pengunjung Sajian Dapur Bonda.

At last.... dapat juga Kak Noor gunakan acuan khas Puding Jagung ini setelah lebih dua bulan membelinya. Teringin sangat nak tengok hasilnya bila gunakan acuan ini untuk membuat puding.





Acuan pun berbentuk jagung, so kita buat puding jagung, barulah sesuaikan! Untuk resepi puding jagung ini Kak Noor olahkan dengan memasukkan tepung kastard perasa jagung. Tepung kastard ini ada dijual di pasar raya, brand Bistari. Tepungnya memang berbau wangi jagung manis. Di samping itu Kak Noor masukkan juga aiskrim jagung.



Bahan-bahannya:
30 gram agar-agar tali (strip)
1 liter air
1 ¼ cawan gula pasir
1 tin jagung manis ala krim Ayam Brand – 425gram
1 tin susu sejat Dairy Champ – 390 gram
2 sudu tepung kastard perasa jagung
2 cawan ais krim perasa jagung
Pewarna kuning (yellow egg) dan pewarna hijau

Cara-cara Membuatnya:
1. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Kemudian masak bersama 1 liter air sehingga larut.
2. Masukkan gula pasir dan masak sehingga gula larut.
3. Sementara itu satukan jagung manis, susu sejat, dan tepung kastard dalam blender dan blend sehingga lumat dan semuanya sebati.
4. Kemudian masukkan dalam larutan agar-agar tadi dan kacau sehingga pekat. Guna api perlahan supaya tidak bergentel.
5. Bila adunan telah mendidih, tutup api. Masukkan ais krim perasa jagung dan kacau rata sehingga ais krim cair dalam adunan tadi.
6. Masukkan adunan di dalam acuan yang sesuai dan biarkan ia sejuk seketika di luar. Kemudian baru dimasukkan dalam peti sejuk.




Cara-Cara Mewarnakan Adunan Sekiranya Menggunakan Acuan Puding Khas:
1. Sekiranya anda menggunakan acuan puding khas untuk puding jagung, ambil adunan secukupnya untuk diwarnakan dengan warna hijau untuk daun dan warna kuning untuk biji jagung. 
2. Tuang adunan kuning di dalam tapak biji jagung dan adunan hijau di dalam tapak daun. Biarkan ia sejuk seketika lebih kurang 15 minit. 
3. Kemudian dituangkan lebihan adunan di dalam acuan dengan perlahan-lahan. 
4. Masukkan dalam peti sejuk dan biarkan ia semalaman.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang