Langkau ke kandungan utama

Ayam Masak Kicap Lada Hitam

Assalamualaikum semua.  Selamat Santai di hujung minggu.

Emm.... celik mata saja, dah fikir nak masak apa untuk tengah hari ini.  Blur..... Bila tanya Encik Hasben nak masak apa, standard selalu jawapannya, `Banyak resepi dalam blog SDB tu...'. Ye tahulah kita banyak resepi dalam blog tu, tapi semua dah pernah masak dan selalu sangat dihidangkan. Nanti jemu pula. 

Kalau boleh di hujung minggu ini naklah sesuatu yang istimewa sikit.  Nak tahu juga Cik Abang nak makan apa. Kot-kot ada request tertentu.  Tetapi itulah hasben KaK Noor, tak cerewet orangnnya, dari dulu dan selama-lamanya. Apa sahaja yang dihidangkan, itulah yang dimakannya. Syukur Alhamdulillah.  Tetapi kita sebagai isteri, sesekali bila masa terluang, ingin juga mencuba sesuatu yang istimewa untuk disajikan untuk keluarga di hujung minggu. 




Finally, teringat request daripada Shila, anak bongsu Kak Noor semalam.  `Ibu masak ayam kicap pedas, macam ibu buat hari itu.  Sedaplah ibu guna kicap tu..'  Yes! tak yah payah fikir dua kali dah... senang cerita.  Ringkas saja. Lagipun selepas masak  nanti, rancang nak mulakan projek buat biskut samperit dan chococolate cookies.  Ada rakan FB yang tempah.  Alhamdulillah rezeki daripada Allah.  Pada hujung minggu ini sahajalah masa yang terluang untuk membuatnya. 



Sebenarnya masakan yang anak bongsu Kak Noor maksudkan ialah Ayam Masak Kicap Lada Hitam. Seperti biasa antara sos yang digunakan untuk menu ini ialah sos lada hitam, sos tiram, dan kicap. Sejak menggunakan kicap 3 serangkai jenama Enaq ini, satu famili telah teruja dengan keenakannya. Kak Noor pula teruja nak bereksperimen dengan kicap ini dengan menyediakan menu-menu yang boleh menggunakan kicap ini sebagai perasa. 




Untuk membangkitkan gabungan rasa manis dan masin untuk masakan ini,  Kak Noor hanya menggunakan kicap manis dan kicap masin jenama ENAQ. Memang memenuhi citarasa. Tak perlu lagi letak gula atau garam dan tak perlu risau kita `terlalut' letak terlebih gula atau garam. Dengan kicap ENAQ  kita boleh adjust rasanya.

Sesiapa yang rasa nak masak menu ini untuk makan tengah hari nanti bolehlah pergi beli kicap ENAQ ini di pasar raya Giant/Tesco/Mydin.



Resepi Ayam Masak Kicap Lada Hitam
Oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
2 keping dada ayam organik - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar -dipotong gegelang
1 inci halia - dihiris
1 biji cili merah - dihiris serong
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis ENAQ
2 sudu besar kicap masin ENAQ
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar.
Minyak secukupnya untuk menumis.

Cara-caranya:
1. Isi ayam digaramkunyitkan dan diperap 15 minit. Ketepikan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng isi ayam sehingga 3/4 masak.
3. Kemudian masukkan cincangan bawang besar dan bawang putih, dan hirisan halia. Kacau rata sehingga bawang kekuningan.
4. Masukkan sos lada hitam, serbuk lada hitam, sos tiram, kicap manis dan kicap masin. Kaupbalikkan bersama ayam sehingga bergaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bawang yang dipotong gegelang dan hirisan cili merah. Kacau rata.
6. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. Boleh dihias di atasnya dengan daun sup.

SELAMAT MENCUBA
.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.