Langkau ke kandungan utama

Ayam Kicap 3 Rasa

Assalamualaikum.



Ayam Kicap 3 Rasa ini Kak Noor masak kelmarin pagi sebelum Kak Noor berangkat ke tempat kerja. Ada kelainan sedikit ayam masak kicap 3 rasa ini. Banyak kombinasi bahan-bahannya. Ye lah, kalau masak kicap biasa, jemulah pula. Dah biasa sangat masak kicap yang ringkas gitu... anak-anak pun tak berselera nak makan.
  


So apa kata kita olah resepi biasa yang sedia ada kepada satu resepi baharu yang ada kelainan rasanya. Kalau bab nak olah resepi ini, suka sangat  Kak Noor ni.  Bereksperimen dan try & error dengan menu-menu asal.  Bukan dalam bidang sains sahaja kita buat eksperimen, tetapi dalam bidang masakan pun kita boleh juga.   Maka hasilnya, terciptalah satu resepi baharu. 



Ayam Kicap 3 Rasa ini, masakannya ala mamak style sebab menggunakan daun kari untuk menumis. Di samping itu ada juga campuran rempah untuk memberi kelainan kepada masakan ini.

Nak tahu sendiri apa rasanya?  Cuba masak menggunakan resepi di bawah ini.

Resepi Ayam Kicap Rasa
(Oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda)

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik - dipotong kecil
1 biji tomato dipotong wedges
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 senduk nasi cili kering kisar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar kismis
1 sudu besar madu
Kicap manis dan kicap masin secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan tumis:
2 tangkai daun kari
1 batang serai dititik
1 inci halia - diketuk

Bahan-bahan ditumbuk atau dikisar kasar (guna blend chopper):
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
8 biji cili padi merah

Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis daun kari, serai, dan halia sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan bahan kisar dan kacau rata sehingga bahan-bahan kisar kekuningan.
3. Selepas itu masukkan cili kering kisar, jintan manis, dan jintan putih. Kacau lagi sehingga naik bau.
4. Selepas cili nampak garing, masukkan ayam. Kaup balikkan ayam sehingga bergaul mesra. Masukkan air secukupnya. Biar ayam mereneh di atas dapur dengan api perlahan.
5. Bila ayam telah empuk, masukkan gula merah, madu, kismis, kicap manis dan kicap masin. Gaul rata dan biarkan ia mendidih sekali lagi.
6. Untuk memekatkan kuah, bancuh 1 sudu besar tepung jagung dengan air dan tuangkan ke dalam kuah kicap tadi dan kacau.
7. Sebelum tutup api, masukkan bawang besar yg dipotong bulat, buat tomato, dan daun sup.
8. Sedia untuk dihidangkan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.