Langkau ke kandungan utama

Lala Masak Rasa Tomyam, Selera Thai untuk `lunch' hari ini.

Assalamualaikum.


Selamat bercuti hujung minggu bersama keluarga. Semoga semua sihat-sihat belaka dan ceria di samping keluarga tercinta.


Untuk menu tengah hari hari ini, Kak Noor masak menu selera Thai pula. Pagi tadi pesan kepada Encik Hasben suruh beli lala sebab dah jemu masak menu ayam dan ikan aje. Selalunya lala ini Kak Noor masak lemak cili padi dan sambal sweet sour. Anak-anak lebih gemar masak sambal sweet sour. Tetapi hari ini nak tukar selera pula. Nak cuba masak lala selera Thai.


Emm.... memang sedap sangat. Rasa tom yam menjadi pembuka selera. Ni yang takut nak masak sedap-sedap. Selera pun apa lagi., emm... bertambah-tambah le... Sekali sekala apa salahnya makan bertambah kan! Hari-hari biasa kita diet pulak.

Resepi Lala Masak Rasa Tomyam
Oleh Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahan:
1 kg. siput lala - direndam seketika dengan sedikit garam, kemudian dibasuh dan ditoskan.
2 sudu besar pes tomyam thai
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos ikan/sos sotong
1/2 cawan air
minyak untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumis:
1 batang serai - dititik
1 biji bawang besar sederhana - dirancik halus
3 ulas bawang putih - dirancik halus
5 - 6 biji cili padi - diketuk

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis serai, diikuti dengan bawang besar, bawang putih, dan cili padi sehingga wangi dan bawang besar layu sedikit.
2. Masukkan pes tomyam, sos tiram, sos cili thai, sos ikan/sos sotong dan kacau rata.
3. Masukkan air, dan perasakan dengan garam dan gula. Biar kuah telah mendidih,  baru masukkan siput lala dan kaup balikkan. Tutup kuali dan biar kuah mendidih sekali lagi dan kulit lala berubah warna dan terbuka.
4. Boleh taburkan daun sup dan kacau seketika. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.