Langkau ke kandungan utama

`IBU BUAT ROTI TAK MALAM NI'...

Assalamualaikum.

`IBU BUAT ROTI TAK MALAM INI', tajuk yang ada kaitan dengan permintaan anak perempuan bongsu Kak Noor, Asilah yang berusia 12 tahun. Katanya tak puas makan. Roti dah habis dimakan oleh abang. `Shila dapat makan sikit aje'.


Boleh dikatakan setiap hari sepulangnya dari kerja, itulah soalan yang diajukan. Alahai ... letihlah ibu, ingat balik kerja sebelah malam nak santai dan rehat saja, tak nak buat apa-apa. Tapi permintaan anak-anak, rasa sedih pula kalau tidak ditunaikan.


Sejak ibu dah berjinak-jinak dengan projek membuat roti ini, hari-hari anak request supaya ibu buat roti. Tak jemu mereka makan roti. Anak-anak Kak Noor suka makan roti sosej. Memanglah bila buat roti sendiri banyak 'aksesori' boleh letak ikut citarasa. Sedap dimakan ketika masih panas; `Fresh from oven'.


Sebenarnya Kak Noor tak pernah menyertai mana-mana kelas membuat roti. Hanya melalui resepi yang dikongsi oleh kawan-kawan melalui FB dan blog, dan menonton video cara-cara membuat roti yang diupload dalam You Tube. 


Nasib baik ada mixer heavy duty di rumah. Ringanlah beban tangan ini. Kalau nak ikutkan uli dengan tangan memang tak berkudrat. Setiap kali buat Kak Noor guna 500 gm tepung protein. 100% penggunaan tepung protein ye. Ada juga resepi roti yang menggunakan campuran tepung protein dan sedikit tepung gandum. 



Selalunya Kak Noor akan buat ban sosej untuk anak-anak dan ban berinti kacang bean untuk Encik Hasben. Ban-ban ini akan `clear' dalam masa sehari sahaja. Of course le.. kalau dah ada roti, asyik makan roti aje sehingga dah `terlupa' makan nasi.


Dari sehari ke sehari Kak Noor cuba menghasilkan roti yang terbaik untuk keluarga, walaupun mungkin tidak setanding dengan roti yang dihasilkan oleh sifu-sifu yang memang telah glamour dan mempunyai skil yang hebat dalam bidang bakeri. 


Pun begitu, syukur Alhamdulillah, dalam usia menjangkau 50 tahun baru dapat berjinak-jinak dan menghasilkan roti dengan tangan sendiri untuk keluarga. Dengan bantuan penggunaan pelembut roti K-Fine Cream yang dijual secara online oleh rakan FB dan blogger Maestro Ateh Wan, roti yang dihasilkan memang lembut.  So sesiapa yang nak order K-Fine Cream ini bolehlah PM FB Maestro Ateh Wan. Beliau juga adalah pengasas dan admin kepada Group Resepi Otai (GRO).


Untuk resepi, Kak Noor rasa banyak lagi resepi roti yang hebat-hebat yang diposkan oleh sifu-sifu yang hebat dalam bidang bakeri dalam FB dan juga blog. Kak Noor cuma menggunakan resepi asas ban biasa sebagai rujukandan dalam masa yang sama cuba bereksperimen bagi mendapatkan roti yang perfect dan memenuhi citarasa Kak Noor dan ahli keluarga. Practice make Perfect' so do not give up.  

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.