Langkau ke kandungan utama

Bihun Goreng Kicap Pedas

Salam ceria sahabat-sahabat semua.


Hari ini tiada menu lauk-pauk untuk makan tengah hari. Hanya sekadar bihun goreng. Lagipun perlu menyiapkan tempahan biskut daripada customer hari ini. Tengoklah untuk dinner nanti, kalau ada request nak makan nasi, baru masak lauk. Kalau tidak, ke pasar malam ajelah, tengok apa-apa yang tersangkut dengan selera nanti.






Bihun Goreng Pedas Kicap, rata-rata telah familiar dengan menu ini. Tapi hari ini Kak Noor nak kongsi resepi bihun goreng kicap pedas yang menjadi faveret family. Anak-anak Kak Noor ni tidak gemar bihun yang bercili @ warna cili. Lebih gemar yang berkicap dan manis-manis pedas. Tapi Kak Noor tak suka pula bihun 100% rasa kicap. Mesti ada kombinasi rasa cili dan kicap.  

Resepi ini terdahulu telah Kak Noor poskan dalam page FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda.  Resepi bergambar juga disertakan.  Sila klik JMBSDB.



Untuk rasa kicap, semestinya Kak Noor menggunakan jenama kicap Enaq; kicap keluaran Muslim Halal Toyibban. Memang sedap dan sesuai sekali untuk menu masakan yang menggunakan kicap. Sesiapa yang belum cuba kicap ini, bolehlah mula bertukar ke kicap ini.


Resepi Bihun Goreng Kicap Pedas
Oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
1 bungkus bihun – direndam sehingga lembut dan ditoskan
Beberapa ekor udang hidup
2 biji tauhu – dipotong kiub
50 sen taugeh
1 senduk (sukatan senduk nasi) cili kering kisar
2 sudu besar sos cili Thai @ sos cili
2 sudu besar sos tiram
Kicap lemak manis Enaq
Kicap lemak masin Enaq
Gula secukup rasa
Air secukupnya.
Daun sup & daun bawang – dihiris
Cili merah – dihiris
Bawang goreng

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih- dihiris

Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Goreng tauhu sehingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan bawang bertukar warna kekuningan.
3. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga cili garing @ terbit minyak.
4. Selepas itu, masukkan sos cili, sos tiram, kicap manis, dan kicap masin, dan air secukupnya (Air hendaklah dimasukkan secukupnya sebab setelah bihun dimasukkan, tidak digalakkan menambah air lagi). Perasakan dengan gula. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih. Rasa kuahnya, kalau tidak cukup masin, bolehlah tambah garam. Kak Noor tak guna garam sebab memadai dengan menggunakan kicap lemak masih Enaq.
5. Masukkan udang dan masak sehingga udang masak.
6. Kemudian masukkan bihun. Gaul rata dan kaupbalikkan sehingga bihun bergaul mesra.
7. Selepas bihun telah lembut, akhir sekali masukkan taugeh. Kaupbalikkan ehingga bergaul mesra dan tutup api.
8. Semasa menghidang, bolehlah ditaburkan hirisan daun sup/daun bawang, hirisan cili hidup, dan bawang goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.