Langkau ke kandungan utama

Ayam Taucu Manis

Assalamualaikum


Semenjak cuaca panas yang tidak menentu kebelakangan ini, rasa macam nak demam aje...; sakit sendi, sakit tekak, dan cepat rasa letih. Selera makan pun berkurangan, senantiasa rasa dahaga. Kalau dapat minum jus tembikai atau lemon ice tea, memang rasa lega sangat tekak ni. Makan nasi pun dah kurang, walaupun dihidangkan dengan lauk pauk kegemaran. 


Anak-anak pun jarang menjamah nasi. Beralih kepada makanan ringan seperti burger, nugget goreng, kuih-muih, mee, bihun dan laksa. Ibu pun dah malas masak kalau semua orang tak nak makan.


Ingat lagi kata-kata bonda dan nenda, kalau tak ada selera makan, kita masak lauk yang simple aje yang boleh membuka selera. So tercari-carilah bahan-bahan yang ada di dalam peti ais. Nak masak tangkap muat aje ni tau.  Ternampaklah sebotol taucu manis yang dibeli bulan lalu yang masih tidak terusik. Masa inilah timbul idea nak masak taucu aje. Kalau ikan memang anak-anak tidak gemar. Nasib baik ada sedikit ayam di dalam peti ais lagi.


Bila masak ayam taucu manis ini, teringat zaman kanak-kanak dulu, arwah nenda selalu masak ikan taucu manis. Bertambah-tambah makan nasi walaupun lauknya ringkas. Memang sedap, air tangan nenda. Tetapi sekarang anak-anak lebih prefer ayam daripada ikan.



Resepi ayam masak taucu ini Kak Noor cedok daripada You Tube - Try Masak. Kak Noor olahkannya kepada catatan. Bila ada kelapangan Kak Noor gemar melihat video Try Masak ini. Banyak resepi masakan harian yang mudah diikuti. 


Resepi beserta tutorial lengkap Ayam Taucu Manis telah Kak Noor poskan dalam page FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda.



Ayam Taucu Manis

Resepi Asal: You Tube - Try Masak
Dicuba dan diolah oleh: Sajian Dapur Bonda



Bahan-bahannya:
½ ekor ayam organik 
3 sudu besar taucu manis
1 sudu besar air asam jawa
1 biji tomato – dipotong wedges
2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 biji timun Jepun – dipotong memanjang.
1 biji cili merah – dihiris
5 – 6 biji cili padi
1 batang saderi - dihiris
1 sudu besar pati asam jawa X-tra Adabi – dibancuh dengan air
1 sudu kecil gula
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu kecil perasa kuah TUMIX
4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis

Cara-caranya:
1. Mula-mula panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia dan bawang putih.
2. Setelah naik bau dan bawang layu, masukkan ayam.
3. Gaul sehingga ayam sebati dengan bawang tadi.
4. Seterusnya masukkan hirisan batang saderi. Gaul rata bahan tadi supaya ia sebati.
5. Perasakan dengan garam, gula, lada hitam, dan perasa kuah TUMIX. Gaul lagi sehingga naik bau, dan rasanya meresap sebati bersama ayam.
6. Masukkan taucu manis. Tuangkan air asam jawa dan kemudian tutup periuk. Biarkan ia mereneh beberapa ketika sehingga ayam tadi benar-benar masak dan rasanya sebati. Renehkannya di atas api yang kecil.
7. Akhir sekali, setelah kuah kering sedikit, masukkan timun, bawang besar yang dipotong bulat, cili merah, cili padi, dan hirisan batang saderi. Kacau rata sehingga semuanya bercampur sebati. Angkat dan hidangkan di atas pinggan.
8. Ayam masak taucu telah sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.