Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

22 Februari 2016

Specially for Samperit's Lovers, Samperit Bonda menggamit nostalgia

Assalamualaikum...

Wow! Specially for Samperit's Lovers. Siapa suka biskut ini? 


Biskut klasik dan nostalgia dan tak pernah dilupakan. Kebiasaannya semasa Hari Raya sahaja dapat makan biskut ini.  Tetapi kini, Kak Noor membuatnya sepanjang tahun sebab ada juga customer yang mengidam dan teringin nak makan biskut ini.
  
Samperit klasik bewarna merah

So N3 kali ini nak kongsi `secret receipe' yang Kak Noor gunakan untuk jualan biskut ini. Pemurahlah pula kan... Tak pe Kak Noor kira sedekah aje. Sesiapa yang nak buat untuk makan atau jualan Kak Noor halalkan dunia dan akhirat.

Samperik klasik dengan hiasan coklat cip pink

Samperit dah sebati dengan jiwa. Sejak remaja lagi Kak Noor telah membantu bonda untuk membuat samperit ini untuk jualan pada setiap hari raya.  Acuan yang digunakan ialah acuan sawa.  Memang kalau tak pandai menekan dohnya, bunga yang dihasilkan akan penyet dan kembang.  Perlu ada skil untuk menggunakannya.

Samperit Coklat dengan hiasan cip coklat putih dan pink
Sebelum ini, samperit yang Kak Noor buat bunganya tak cantik dan kembang selepas dibakar walaupun menggunakan resepi bonda. Resepi bonda Kak Noor tiada sukatan tetap. Orang dulu-dulu main agak-agak aje sukatannya, tetapi tetap elok dan sempurna kejadiannya.

Latest..... samperit pandan yang mempunyai perasa pandan.
Tetapi Kak Noor tetap tidak berputus asa dan terus bereksperimen dengan pelbagai resepi samperit yang ada di FB dan blog. Tips-tips yang diberi dijadikan rujukan dan garis panduan. 

Tempahan untuk hantaran


Untuk Samperit Bonda ini tiada penggunaan telur ye. Kak Noor menggantikannya dengan whipping cream. Dah inilah samperit hasil eksperimen Kak Noor. Samperit ini memang sedap, dan melting bila masuk mulut.



Insya-Allah kalau ikut resepi dan tips yang diberi, bunganya tidak jatuh dan tetap maintain walaupun selepas keluar daripada oven.

Samperit klasik dengan hiasan ceri merah dan ceri hijau

Samperit Bonda
Oleh: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
250 gram mentega 
1/4 cawan gula ising (jenama Gula Prai, CSR atau King's brand)
1/2 cawan susu pekat manis 
*350 gram tepung jagung
*100 gram tepung red rose
*1/4 cawan tepung kastard 
1 sudu besar susu tepung Everyday
1 sudu teh esen vanilla
Untuk hiasan boleh guna ceri atau cip coklat

(Bahan-bahan bertanda * diayak bersama)

Cara-caranya:
1. Masukkan buttercup dan gula ising ke dalam mangkuk. Gaul sebati sahaja menggunakan spatula atau senduk kayu.
2. Masukkan susu pekat dan butter vanilla. Kacau sebati.
3. Masukkan ketiga-tiga jenis tepung yang telah diayak dan susu tepung. Uli sehingga terbentuk doh. Sekiranya doh lembut sangat, tambahkan sedikit tepung gandum.
4. Untuk samperit perasa pandan atau coklat, anda boleh masukkan emulco pandan atau emulco coklat selepas diuli menjadi doh. Contohnya selepas diuli menjadi doh yang cantik, anda boleh bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan tuangkan sedikit perasa yang anda suka dan uli lagi sehingga warnanya serata.
6. Selepas doh terbentuk elok, tekan menggunakan acuan samperit bunga pecah 15 di atas dulang pembakar. Doh ini lembut ye dan mudah untuk ditekan.
7. Boleh dihias dengan ceri merah, ceri hijau, cip coklat (bergantung kepada citarasa dan kreativiti masing-masing).
8. Bakar dalam oven menggunakan suhu 140C selama 15 - 20 minit, api atas bawah (bergantung kepada oven masing-masing).
9. Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

Tips:
1. Gunakan butter yang dikeluarkan daripada peti sejuk. Ketepikan supaya ia sekadar lembut dan boleh dikacau. Jangan biarkan butter sehingga melting, baru hendak digunakan. Sekiranya telah melting, masukkan semula di dalam peti sejuk sekejap.

2. Jangan sesekali mengacau adunan sehingga kembang. Tidak perlu guna pengadun. Hanya gunakan senduk kayu atau spatula dan kacau adunan sekadar sebati. Sekiranya kembang, bunga juga akan turut kembang selepas dibakar.

3. Jangan biarkan doh terdedah kepada udara, nanti cepat keras, Selepas doh dihasilkan, boleh teruskan tugas menyemperit, tak yah nak buat kerja lain dah...

4 Selepas menyemperit penuh satu dulang, terus letakkan ceri sebab ketika ini doh masih lembut dan mudah lekat. Sekiranya letak lambat, ceri tidak akan lekat pada doh. Selepas bakar, ceri mudah tertanggal.

5 Selepas letak ceri atau cip coklat, ketepikan 15 - 20 minit di bawah kipas. Jangan terus masukkan ke dalam oven. Ini adalah supaya bunga maintain cantik walaupun selepas dibakar.

6. Kalau nak bunga cantik macam dalam gambar, masa menyemperit bunga tu mesti ada skil ayunannya. Bagi yang baru belajar menyemperit, mungkin hasilnya pembentukan bunganya tak berapa perfect. So praktis selalu, lama-lama akan dapat skilnya. Jangan pula nanti kata `saya dah ikut resepi ini, tapi bunga tak macam dalam gambar pun'. Resepi dan pembentukan bunga lain ye. Insya- Allah resepi kita boleh ikut, tetapi skil tu terpulang kepada diri masing-masing. Macam saya kata tadi, `Practise make Perfect'.

So Selamat Mencuba ye....

Untuk menempah sila SMS/WS Kak Noor @ 0162890412. Tempahan sepanjang tahun.

21 Februari 2016

Ayam Taucu Manis

Assalamualaikum


Semenjak cuaca panas yang tidak menentu kebelakangan ini, rasa macam nak demam aje...; sakit sendi, sakit tekak, dan cepat rasa letih. Selera makan pun berkurangan, senantiasa rasa dahaga. Kalau dapat minum jus tembikai atau lemon ice tea, memang rasa lega sangat tekak ni. Makan nasi pun dah kurang, walaupun dihidangkan dengan lauk pauk kegemaran. 


Anak-anak pun jarang menjamah nasi. Beralih kepada makanan ringan seperti burger, nugget goreng, kuih-muih, mee, bihun dan laksa. Ibu pun dah malas masak kalau semua orang tak nak makan.


Ingat lagi kata-kata bonda dan nenda, kalau tak ada selera makan, kita masak lauk yang simple aje yang boleh membuka selera. So tercari-carilah bahan-bahan yang ada di dalam peti ais. Nak masak tangkap muat aje ni tau.  Ternampaklah sebotol taucu manis yang dibeli bulan lalu yang masih tidak terusik. Masa inilah timbul idea nak masak taucu aje. Kalau ikan memang anak-anak tidak gemar. Nasib baik ada sedikit ayam di dalam peti ais lagi.


Bila masak ayam taucu manis ini, teringat zaman kanak-kanak dulu, arwah nenda selalu masak ikan taucu manis. Bertambah-tambah makan nasi walaupun lauknya ringkas. Memang sedap, air tangan nenda. Tetapi sekarang anak-anak lebih prefer ayam daripada ikan.



Resepi ayam masak taucu ini Kak Noor cedok daripada You Tube - Try Masak. Kak Noor olahkannya kepada catatan. Bila ada kelapangan Kak Noor gemar melihat video Try Masak ini. Banyak resepi masakan harian yang mudah diikuti. 


Resepi beserta tutorial lengkap Ayam Taucu Manis telah Kak Noor poskan dalam page FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda.



Ayam Taucu Manis

Resepi Asal: You Tube - Try Masak
Dicuba dan diolah oleh: Sajian Dapur Bonda



Bahan-bahannya:
½ ekor ayam organik 
3 sudu besar taucu manis
1 sudu besar air asam jawa
1 biji tomato – dipotong wedges
2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 biji timun Jepun – dipotong memanjang.
1 biji cili merah – dihiris
5 – 6 biji cili padi
1 batang saderi - dihiris
1 sudu besar pati asam jawa X-tra Adabi – dibancuh dengan air
1 sudu kecil gula
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 sudu kecil perasa kuah TUMIX
4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis

Cara-caranya:
1. Mula-mula panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia dan bawang putih.
2. Setelah naik bau dan bawang layu, masukkan ayam.
3. Gaul sehingga ayam sebati dengan bawang tadi.
4. Seterusnya masukkan hirisan batang saderi. Gaul rata bahan tadi supaya ia sebati.
5. Perasakan dengan garam, gula, lada hitam, dan perasa kuah TUMIX. Gaul lagi sehingga naik bau, dan rasanya meresap sebati bersama ayam.
6. Masukkan taucu manis. Tuangkan air asam jawa dan kemudian tutup periuk. Biarkan ia mereneh beberapa ketika sehingga ayam tadi benar-benar masak dan rasanya sebati. Renehkannya di atas api yang kecil.
7. Akhir sekali, setelah kuah kering sedikit, masukkan timun, bawang besar yang dipotong bulat, cili merah, cili padi, dan hirisan batang saderi. Kacau rata sehingga semuanya bercampur sebati. Angkat dan hidangkan di atas pinggan.
8. Ayam masak taucu telah sedia untuk dihidangkan.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang