Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

14 Oktober 2016

Daging Goreng Kunyit Berempah, memang mudah dengan periuk Noxxa.

Assalammualaikum semua.

Malam ini baru sempat bersiaran.  Siang hari asyik sibuk dengan rutin harian. Malam ini tak rasa mengantuk pula. Sambil jari jemari ini mengetuk keyboard, sempat juga mengerling ke kaca TV yang sedang menayangkan cerita hantu Thailand di channel Astro Citra bertajuk `Coming Soon'. Dan pada masa yang sama sebagai peneman kepada sibongsu yang takut menonton cerita hantu seorang diri. 




Malam ini Kak Noor nak kongsi satu menu yang senantiasa menjadi faveret Kak Noor. Kalau makan nasi kerabu mesti pilih lauk ini. DAGING GORENG KUNYIT BEREMPAH inspirasi daripada Kak Noor sendiri, Tak cekedot dan google kat mana-mana tau; fresh resepi from the bottom of my heart.  Kelainan pada menu daging goreng kunyit berempah ini ialah dagingnya diperap semalaman. Tentulah sedap bila dimakan sebab rempah-rempahannya telah menyerap masuk ke dalam daging. 


Menu ini Kak Noor masak semalam. Siap masak jam 6.00 pagi. Kalau ada periuk Noxxa di rumah, waktu pagi sebelum pergi kerja pun sempat masak untuk famili. Kak Noor tidak guna periuk Noxxa sepenuhnya untuk memasak daging goreng kunyit berempah ini. Periuk Noxxa cuma Kak Noor guna untuk empukkan daging yang telah diperap semalaman. Selepas daging empuk, Kak Noor pindahkannya ke dalam kuali untuk ditumis secara manual. Kak Noor lebih suka cara begini.

Inilah hot pot yang dibeli daripada Maestro Ateh Wan.  1 set ada 4 biji.  Harga RM150

Bagi memastikan lauk masih panas bila anak makan, Kak Noor letak di dalam hot pot yang dibeli daripada Maestro Ateh Wan, tahan 6 jam panas. 1 set ada 4 biji; 3 biji hot pot dan satu flask. Memang banyak membantu hot pot ini.Tak rugi membelinya. Sekarang ini bila masak, terus masukkan ke dalam hot pot. Makanan pun masih elok sehingga ke malam.

Urmm... rasanya dah tak dapat bertahan mata ni.  Jom kita layan resepinya di bawah ini sebelum Kak Noor terlelap di depan komputer. 

Resepi Daging Goreng Kunyit Berempah
Inspirasi: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
1 kg. daging tempatan (bahagian isi)  - dipotong menjadi kepingan kecil
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air

Bahan-bahan B (perapan daging): 
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar perencah maggi cukup rasa
1 sudu besar madu

Bahan-bahan C (tumisan):
1 biji bawang besar - dirancik halus
2 ulas bawang putih - dirancik halus
1 inci halia - dipotong mancis
Minyak secukupnya

Bahan-bahan D:
1 biji tomato saiz besar - dipotong wedges
2 biji bawang besar - dipotong gegelang
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
2 batang daun sup - dihiris serong

Cara-caranya.
1. Gaul daging bersama-sama bahan B. Perap semalamam di dalam freezer.
2. Esok pagi, keluarkan daging daripada freezer. Masukkan daging bersama 1 cawan air di dalam inner periuk noxxa. Masak guna High Pressure 30 minit(tempoh masa daging empuk).
3. Selepas 30 minit periuk akan berbunyi beep. Releaskan wap. 
4. Panaskan minyak di dalam kuali secukupnya. Tumis bahan-bahan C setakat bahan-bahan layu sahaja. Kemudian masukkan daging yang telah empuk tadi di dalam kuali. Kacau rata. Sekiranya mahu daging nampak lebih bewarna kuning bolehlah ditambah serbuk kunyit lagi. 
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 
6. Bila daging telah cukup rasanya, masukkan bahan-bahan D. Kacau sehingga kesemuanya bergaul mesra. 
7. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat berkongsi resepi.


Tips:

Petua ini daripada bonda Kak Noor.  Bila basuh daging, perap dulu daging bersama tepung gandum dan cuka masakan selama 3 minit.  Kemudian dibasuh bersih.  Insya-Allah daging akan lembut dan manis.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang