Langkau ke kandungan utama

Lempeng Pisang Kelapa Beroat

Pisang masih banyak di dapur.  Rasanya minggu ni resepi pisang lah ye!  Agak lama juga tak buat lempeng.  Hubby Kak Noor suka makan lempeng ni.  Terkenang semasa zaman kanak-kanaknya di kampung.  Ibunya rajin membuat lempeng ni.  Maklumlah rumahpun dikelilingi pokok pisang.  Adik-beradikpun ramai.  Pagi dan petang makan lempeng.  Itu resepi yang paling mudah.  Hubby Kak Noor pun pandai masak sendiri lempeng ini. Resepi asal lempeng ini cuma menggunakan bahan-bahan asas seperti tepung gandum, gula, pisang, dan kelapa.  Cara membakarnya pula menggunakan daun pisang.  Kata hubby Kak Noor kalau masak lempeng mesti bakar atas daun pisang, baru ori rasanya.

Tetapi lempeng sekarang telah dipelbagaikan cara masakannya dengan menggunakan bahan-bahan tambahan mengikut citarasa masing-masing. Walaupun begitu bahan-bahan asas lempeng masih dikekalkan.  Kak Noor cuba mempelbagaikan masakan lempeng ini seperti resepi di bawah.  Lempeng ini sedap dicicah dengan susu pekat, sambal tumis, dan yang paling sedap dengan kari ikan.  Emm....sedapnye...


Bahan-bahan:
10 biji pisang ranum saiz sederhana besar  (Kak Noor guna pisang awak)
4 sudu besar gula (gula pasir + gula perang - kemanisan ikut citarasa masing-masing, tetapi gula putih lebih banyak daripada gula perang
2 sudu susu tepung
2 sudu besar oat
1 sudu besar mayonis
2  cawan tepung gandum
Kelapa parut muda + sedikit garam
Marjerin secukupnya


Pisang dan gula dilenyek sampai hancur
Ratakan adunan di atas kuali leper
Taburkan sedikit kelapa yang telah dicampur dengan garam
  Penyediaannya:
  •  Lenyek pisang dengan gula sampai hancur
  • Masukkan tepung gandum, susu tepung, oat, mayonis dan gaul hingga sebati.
  • Panaskan kuali leper atau non-stick pan yang disapu dengan sedikit margerin di atas api yang sederhana panas.
  • Ambil sedikit adunan anggaran sesenduk besar dan ratakan jadi bulat di atas kuali leper.
  • Sebelum adunan kering dan masak, taburkan sedikit kelapa di satu bahagian.
  • Balikkan bila satu bahagian telah masak kekuningan.
  • Masak sehingga perang dan garing di luar.
  • Angkat bila kedua-dua bahagian masak. Kalau suka,sapukan sedikit margerin di atas empeng tersebut. 
  • Buatlah begini sekeping demi sekeping hingga semua adunan tersebut habis. 
Lempeng yang telah siap.  Sedap dicicah dengan kari ikan, sambal tumis, dan susu pekat.
Nota:  *Sekiranya menggunakan daun pisang, adunan hendaklah diratakan di atas daun pisang.  Taburkan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja.  Kemudian lipatkan daun pisang dan letakkan di atas kuali. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.