Langkau ke kandungan utama

Serawa Pisang



Agak lama Kak Noor tak masak serawa pisang ini. Masa kecil-kecil dulu nenda Kak Noor selalu masak serawa pisang ini. Masa yang paling sesuai untuk menghidangkan sajian ini ialah pada waktu petang; sekitar jam 4.30 petang. Ingat lagi Kak Noor di zaman kanak-kanak bersama nenda tercinta. Bangun saja dari tidur (tidur selepas makan tengah hari sebab kenyang), sajian serawa telah ada di atas meja bersama teh o. Hai… memang sedap sehingga menjilat jari. Lebih-lebih lagi nenda yang masakkan.

Hidangan ini memang mudah dan cepat disediakan; apa yang penting bahan-bahan yang diperlukan telah sedia ada.


Anak Kak Noor yang bongsu amat suka serawa pisang ni. Tapi dia lebih suka hirup kuahnya daripada makan pisang. Serawa pisang ini menggunakan santan kelapa sawit Khalis. Satu kelebihan santan kelapa sawit Khalis ini ialah ia tidak pecah minyak walaupun kita masak dengan api yang panas ataupun meninggalkannya tanpa dikacau. Kalau kita guna santan kelapa, kita mesti kacau selalu dan memastikan santan tidak boleh terlalu mengelegak supaya tidak pecah minyak. Terpulanglah kepada citarasa masing-masing sama ada nak gunakan santan kelapa atau santan kelapa sawit.




Gula yang digunakan untuk masakan serawa ini ialah gula putih. Sebenarnya Kak Noor lebih suka campur gula putih dan gula perang seperti resepi nenda. Tetapi anak Kak Noor tak gemar. Dia lebih gemarkan kuah putih. Katanya lembut….



Bahan-bahannya:
10 biji pisang awak – dipotong ikut suka (Kak Noor potong serong)
1 senduk sagu (anggaran) – direndam dalam air sehingga kembang dan ditoskan.
2 senduk gula putih atau boleh campur 1 gula putih dan 1 gula perang
(Kalau tak manis boleh tambah lagi, bergantung kepada citarasa masing-masing)
2 cawan pati santan kelapa sawit Khalis dicampur dengan 2 cawan air (nisbah 2:2)
Secubit garam
1 helai daun pandan



Penyediaannya:
Masukkan gula dan air dalam periuk dan masak sehingga gula larut.
Selepas itu masukkan pisang dan masak seketika bersama air gula tadi.
Tuangkan santan dan kacau. Pada masa yang sama masukkan daun pandan, sagu dan garam. Biarkan ia mendidih, kemudian angkat.
Sedia dihidangkan.



Nota:  Senduk yang Kak Noor gunakan untuk sukatan ialah senduk nasi.

Ulasan

NoorMasri berkata…
saya dtg bawak mangkuk ni...hehehe
Tanpa Nama berkata…
sedapnye!
Tanpa Nama berkata…
mau cuba! thanks...

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.