Langkau ke kandungan utama

Sup Makaroni

Hari ini Kak Noor rasa letih sangat dan malas nak duduk kat dapur lama-lama. Semalam, bermula dari petang sehingga ke awal pagi, Kak Noor mengelaskan buku-buku sekolah anak yang tidak diperlukan lagi, dikumpul untuk dihantar ke pusat kitar semula. Cuma buku-buku agama tidak dapat dihantar ke kitar semula sebab ada yang mempunyai ayat-ayat Al-Quran. Kak Noor asingkan dan letak dalam kotak. Suatu hari nanti bila kelapangan, baru dihantar buku-buku agama tersebut di pusat pelupusan di Cheras.







Pagi tadi, awal-awal lagi hubby Kak Noor telah menanak nasi. Kalau Kak Noor guna rice cooker masak nasi, tetapi hubby Kak Noor ni masak guna dapur gas biasa. Dia lebih suka masak nasi `ala mamak'. Ertinya rebus nasi, kemudian buang air.

Ok berbalik kepada hidangan untuk tengah hari ini. Di dalam almari ada 1 paket makaroni. Timbul idea nak masak makaroni sup sahaja. Itu yang paling mudah dan cepat dimakan. Sebenarnya masak sup ni cara masaknya lebih kurang sama sahaja, cuma kita boleh olah ikut citarasa dan bahan-bahan yang kita sedia ada.

 



Bahan-bahannya:
500 gm makaroni
100 gm daging - dipotong kiub
10 - 15 udang saiz sederhana besar dibuang kulit
10 biji chicken ball - dipotong kiub
2 sudu rempah sup
1 cawan tomato soup
1 sudu besar cili kering kisar
10 keping cendawan tiram putih dibelah dua
1 batang karot dipotong kiub
1 inci halia dihiris
Sedikit lada hitam
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Garam dan perasa (Kak Noor guna perasa TUMIX ayam), boleh juga guna kiub ayam
Minyak secukupnya untuk menumis
Air secukupnya untuk membuat sup

Bahan-bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang putih - dihiris
1 inci halia dihiris - dihiris

Penyediaan makaroni:
Panaskan air. Campurkan sedikit minyak dalam air. Rebus makaroni hingga lembut . Kemudian dibasuh dengan air sejuk dan ditoskan.

Penyediaan sup:
Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia.
Bila bawang telah garing, masukkan cili giling dan tomato soup. Biarkan sekejap hingga pecah minyak.
Masukkan rempah sup dan lada hitam. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan daging dan masak hingga daging empuk.
Bila daging telah empuk, tambahkan air. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa atau kiub. Kacau rata dan pada masa yang sama masukkan udang dan chicken ball.
Bila udang dan chicken ball telah masak, akhir sekali masukkan lobak merah dan cendawan tiram. Biarkan mendidih seketika dan tutup api.



Cara menghidang:
  • Masukkan sedikit makaroni ke dalam mangkuk dan bubuh kuah sup. Hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng di atasnya. Sedia untuk dimakan. Lebih sedap dimakan panas-panas.


Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.