Langkau ke kandungan utama

Ayam Sambal Kismis



Ayam sambal kismis adalah resepi olahan Kak Noor sendiri.  Ada rasa manis, masam, dan pedas menepati citarasa sekeluarga. Masakan ini memang digemari oleh anak-anak Kak Noor.  Tak payah masak lauk lain.  Kalau ada papadom, lagilah menambah selera.  Kak Noor lebih suka memasak makanan yang anak-anak Kak Noor gemar memakannya.  Puas hati bila tengok lauk yang kita masak licin dan tidak terbuang. Secara tidak langsung menguatkan semangat kita untuk memasak lagi untuk keluarga walaupun terkadang waktu keletihan melanda dan memaksa kita membeli lauk segera aje.... (lauk di kedai).

Resepi ini amat ringkas dan bahan-bahan yang digunakan memang mudah didapati.

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dibersihkan - dipotong 12
1 sudu kecil lada sulah
3 sudu besar sos nanas
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
2 batang serai dititik
1 cawan air
1/4 cawan pati santan
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih atau secukup rasa
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan untuk dikisar basah:
4 senduk cili kering yang telah dikisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 sudu besar kismis
1 biji tomato
1 kiub ayam maggi
Air secukupnya untuk mengisar

Cara-cara memasak:
  1. Bersihkan ayam dan digaramkunyitkan.  Letak 1 sudu kecil  lada sulah, kaup rata dan perap selama lebih kurang 30 minit.  Lebih elok kalau diperap semalam di dalam peti sejuk.
  2. Goreng ayam sehingga 3/4 masak.  Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali yang sama, tinggalkan sedikit minyak gorengan ayam untuk menumis.
  4. Bila minyak telah panas, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar.  Kacau rata dan tutup kuali.  Biarkan bahan tumisan masak sehingga berbau wangi dan terbit minyak.
  5. Masukkan 1 cawan air bersama serai yang telah dititik dan kacau.  Biarkan ia mendidih seketika.
  6. Kemudian masukkan sos cili, sos nanas, sos tiram, pati santan, dan kiub ayam maggi.  Kacau rata dan masukkan gula merah, gula putih dan garam secukupnya.  Jangan lupa rasa kuahnya.  Sekiranya kuah agak pekat, boleh tambah sedikit air.  
  7. Langkah seterusnya, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kaup balikkan bersama kuah.  Perlahankan api dan biarkan ia masak di atas dapur beberapa ketika atau sehingga ayam masak.
  8. Semasa dihidangkan, boleh ditabur sedikit kismis dan bawang goreng.  

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.