Langkau ke kandungan utama

Spaghetti Sos Cendawan

Resepi yang ingin Kak Noor kongsikan di sini adalah hasil daripada air tangan anak sulong Kak Noor.  Bila tiba bab memasak  spaghetti, pizza, cream puff. roti jala, dan hidangan ala western, dialah orang yang lebih arif dan rajin menyediakannya.  Tetapi..... bukan selalu, hanya bila cuti semester sahaja.  Sekarang ini anak Kak Noor sedang bercuti semester.  So... banyaklah request daripada adik bongsunya; nak makan itu, nak makan ini, tidak kira malam ataupun siang.  Tetapi one thing about them ialah dia orang ni satu kepala. Selera sama... so rajinlah si kakak memasaknya.


Spaghetti yang dihidangkan oleh anak Kak Noor ini memang ringkas dan mudah sahaja; bersesuaian dengan dirinya sebagai seorang pelajar.  Bahan-bahan yang digunakan pun tidak banyak.  Tak sampai 1 jam, dah siap dan boleh dimakan. Sesiapapun boleh menyediakannya.



Bahan-bahannya:
1/2 bungkus spaghetti (lebih kurang 250 gm) - Rebus sehingga lembut dan ditoskan.
1/2 botol sos spaghetti cendawan Kimball
1 sachet Sup Cendawan dan Keju Vono
Sayur campuran (mixed vegetables) secukupnya
3 batang sosej ayam -  dipotong bulat
10 ketul nugget ayam - dipotong kecil 
1 biji bawang besar - dihiris halus
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil lada putih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara membuat sos:
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang telah dihiris sehingga kekuningan.
  • Kemudian masukkan sosej ayam dan nuget ayam.  Biarkan masak seketika.
  • Masukkan sos spaghetti cendawan Kimball, serbuk sup cendawan dan keju Vono,  sos tomato, sos cili, dan sayur campuran. Perasakan dengan garam, gula, dan lada putih. Kacau rata  dan biarkan sos masak.  Sekiranya kuah agak pekat, boleh tambahkan 1/2 cawan air rebusan spaghetti.
Penyediaan Hidangan:
Letakkan spaghetti di dalam pinggan diikuti dengan sos. Letakkan daun sup sekiranya suka.

Antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat sos spaghetti.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.