Langkau ke kandungan utama

IKAN KEMBUNG BAKAR (PERENCAH IKAN BAKAR ADABI) & AIR ASAM BONDA

Di bulan Ramadhan ini ramai orang yang suka berbuka puasa dengan ikan bakar kan! Walaupun harga ikan bakar yang dijual di bazar Ramadhan mahal harganya, namun orang ramai sanggup beratur panjang untuk membelinya.  Apa lagi kalau gerai yang menjual ikan bakar tu menyediakan air asam yang cukup power.  Sudah tentu gerai berkenaan akan menjadi tumpuan setiap hari.

Bercakap pasal ikan bakar ini, ada sebuah kedai ikan bakar yang terletak di pasar Datuk Keramat. Memang menjadi tumpuan orang ramai dan famous di kalangan penduduk yang tinggal di sekitar Keramat.  Ikan-ikannya memang segar belaka.  Ada ikan kembung besar, ikan pari, ikan terubuk dan ikan cencaru.  Walaupun harganya agak mahal (contohnya ikan pari harganya RM18.00) tetapi pelanggan tak kisah dan gerai tersebut senantiasa menjadi tumpuan. Cara ikan dibakar iaitu dibalut terlebih dahulu dengan daun pisang dan kemudian dibakar di atas kuali leper dengan menggunakan marjerin sudah cukup menaikkan selera.  Ketika dibakar aromanya..... hai tak payah cakap le....Tekstur ikannya yang manis dan air asamnya yang memang power dan sedap sehingga menjilat jari  adalah salah satu tarikannya yang tersendiri. Kerap kali pelanggan terpaksa menunggu giliran untuk makan di situ kerana tempat duduk senantiasa penuh.  Kak Noor yang sejak dulu memang tak berapa suka makan ikan bakar ini pun akhirnya `tersujud' di kedai tersebut.  Kalau setiap kali teringin nak makan ikan bakar, mesti ajak hubby ke sana.


Hari ini Kak Noor nak cuba sedia ikan bakar.  Kak Noor guna ikan kembung besar yang diberi di pasar raya Jaya Jusco.  Segar ikannya.  Bagi memudahkan penyediaannya, Kak Noor beli perencah ikan bakar  ADABI.  Pencicahnya pula ialah air asam.  Air asam ini memang special sangat.  Rasanya lebih kurang sama dengan air asam yang disediakan di gerai ikan bakar pasar Datuk Keramat (Anak-anak Kak Noor lah yang komen; sehingga dihirup air asam tu!).  Memandangkan air asam ini adalah olahan Kak Noor sendiri maka Kak Noor namakannya Air Asam Bonda.

IKAN BAKAR - (Hidangan untuk 6 orang)

Bahan-bahannya:
6 ekor ikan kembung saiz besar
2 paket perencah ikan bakar ADABI (satu paket 70g)
Beberapa helai daun pisang yang telah dibersihkan

Penyediaannya:
1.  Cuci ikan sebersihnya, kemudian perap selama lebih kurang 30 minit dengan perencah ikan bakar ADABI.  Kalau perap lebih lama, lagi baik.
2.  Balut setiap ikan dengan daun pisang.
3.  Panaskan kuali pemanggang dengan sedikit margerin dan panggang ikan pada kedua-dua bahagian.
4.  Apabila ikan masak, hidangkan bersama air asam.





AIR ASAM BONDA

Bahan-bahan A:
2 biji bawang besar - dihiris nipis
2 biji tomato saiz sederhana - dipotong kiub
1 biji cili merah - dihiris
5 - 6 biji cili padi - dihiris (kalau nak pedas, lebihkan; dan kalau tak nak pedas, kurangkan)
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk pasti SEDAP Knorr - boleh didapati di pasar raya
1 sudu besar sos ikan
2 - 3 biji limau kasturi - dihiris nipis atau diambil jusnya sahaja.
Garam secukup rasa

Bahan-bahan B (disatukan dan dikisar):
3 sudu besar pati asam jawa ADABI
Belacan secukupnya
1 cawan air suam

Penyediaannya:
1.  Sediakan bekas.  Masukkan kesemua bahan A.
2.  Bahan-bahan B disatukan dan dikisar lumat.  Sekiranya pekat, tambahkan air suam secukupnya.
3.  Kemudian masukkan bahan B yang telah dikisar tadi di dalam bekas yang sama.  Ramas kesemua bahan sehingga sebati. Kuah pencicah hendaklah sederhana pekat, dan jangan cair. Kalau pekat sangat, boleh tambahkan air suam.
4.  Boleh disimpan di dalam bekas plastik (tupperware)  dan dimasukkan di dalam peti ais.  Bila hendak makan, baru dikeluarkan.

Ulasan

Azie berkata…
As salam Kk Noor, i pun ada beli sepeket dari Giant. Tak tahu bila nak membuatnya kerana daun pisang pun tak ada. Hahaha cari alasan. Nak bakar guna pemanggang ajaib lah

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.