Langkau ke kandungan utama

Marhaban Ya Ramadhan 2012

"Marhaban Ya Ramadhan"
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa
Semoga hidup kita selalu diberkati 
di bulan yang penuh mahrifa

Selamat Berpuasa Kak Noor ucapkan kepada semua pengunjung blog Sajian Dapur Bonda. Alhamdulillah kita masih dipanjangkan umur untuk menikmati Ramadhan tahun ini.  Semoga segala amalan ibadat kita di bulan yang mulia ini dan bulan-bulan yang seterusnya diterima oleh Allah S.W.T. dan dosa-dosa diampunkan.  Semoga kita senantiasa dirahmati dan  diberi hidayah olehNYA.   Insya Allah.

Di bulan Ramadhan yang mulia ini Kak Noor ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingkatkan kepada rakan-rakan semua dan diri Kak Noor sendiri supaya tidak membazir bila tiba waktu berbuka.Sepatutnya pada bulan Ramadhan inilah kita boleh berjimat cermat kerana kita perlu mengeluarkan belanja untuk makan pagi, makan tengah hari, dan makan petang.  Kita  cuma perlu berbelanja untuk makan malam sahaja; dalam erti kata yang lain untuk berbuka puasa sahaja.  Tetapi apa yang berlaku adalah di sebaliknya di mana kita berbelanja lebih daripada hari-hari biasa.  Cuba lihat di sekeliling kita, terutamanya di bazar Ramadhan pada waktu petang, semasa orang pulang bekerja.  Setiap orang akan singgah di bazar Ramadhan untuk membeli juadah berbuka puasa seperti lauk pauk dan kuih muih.  Tak kira le... kalau lauk dan kuih tu mahal sekalipun,  tetap dibeli juga.  Bagi para peniaga pula, bulan Ramadhan adalah bulan rezeki bagi mereka. Di bulan inilah  mereka dapat mencari duit lebih.  Mereka tak  perlu risau, jualan garenti habis. Ini kerana ramai orang yang sekarang yang mengejar masa terutamanya bagi mereka yang berkerja, dan mereka ini lebih cenderung untuk membeli makanan di bazar Ramadhan untuk berbuka.

Insya Allah untuk tahun ini Kak Noor akan cuba sedaya upaya untuk tidak membeli terlampau banyak makanan di bazar Ramadhan.  Kalau dulu penuh tangan ini menjinjing beg plastik, tetapi tahun ini Kak Noor  bertekad untuk memasak lauk pauk sendiri.   Lagipun tahun ini pihak pengurusan jabatan Kak Noor bekerja telah memutuskan waktu pulang di bulan Ramadhan ialah jam 4.30 petang dibandingkan tahun lalu 5.00 petang. Alhamdulillah... dapatlah Kak Noor pulang awal ke rumah untuk menyediakan juadah berbuka puasa buat suami dan anak-anak.  Tapi untuk juadah kuih muih tu..... Kak Noor masih membeli di bazar Ramadhan.  Kalau buat sendiri, boleh makan satu jenis sahaja.  Tetapi kalau beli, boleh pilih dua tiga jenis.

Dan di bulan Ramadhan yang mulia ini juga Kak Noor akan cuba berusaha untuk memuatkan sebanyak resepi yang boleh, terutamanya dari segi masakan lauk-pauk yang Kak Noor sediakan pada setiap hari  di sepanjang bulan Ramadhan ini.

Wassalam.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.