Langkau ke kandungan utama

Masak Lemak Cili Api Ayam dan Rebung

Selamat tengah hari, selamat menjamu selera.... harap apa sahaja menu yang dihidangkan pada hari ini pasti membuka selera anda sekeluarga.

Hari ini menu yang cukup ringkas dan cepat dimasak sedap dimakan.  Resepi yang diberikan oleh rakan Kak Noor iaitu Puan Lailawati, anak jati Negeri Sembilan.  Dia selalu cakap, masak lemak cili api negeri sembilan tak susah.  Tak perlu banyak bahan.  Tapi yang penting lemak santannya mesti seiiring dengan kepedasan.  Pastikan santan tidak pecah minyak.  Kalau pecah minyak, ertinya masak lemak tu `failed' dan jangan ngaku orang Negeri Sembilan.  Nasib baik Kak Noor orang Penang, kalau failed pun taklah sampai dibuang negeri...ha..ha..






Kak Noor pernah masak lemak cili api ayam dengan kentang, tetapi kali ini Kak Noor nak pasangkannya dengan rebung pula.  Sebenarnya kalau nak tahu Kak Noor tak pernah makan rebung, dan tak tahu macam mana nak masak rebung pun!  Selalu juga tengok kawan-kawan makan di pejabat, tetapi buat dont know aje walaupun kawan-kawan suruh rasa.  Bukan apa, Kak Noor cuma tak suka dengan baunya.  Tanyalah juga Kak Noor kepada kawan-kawan macam mana kau orang makan rebung,  tak berbau ke...? Mereka kata kalau tak tahan dengan baunya jangan beli rebung jeruk, beli rebung yang fresh.  Oh.... begitu ceritanya.  Selama ini yang `berbau' tu rebung jeruk lah.  Kak Noor tak tahu ada rebung fresh yang dijual.

Tetapi ada sekali tu, kawan suruh rasa jugak-jugak.  Katanya tak rasa tak tahu.  So... rasalah sikit... sikit aje tau!  Rasa terkilan sungguh kerana dah masuk usia setengah abad, baru tahu rebung tu teramatlah sedapnya.  Petang tu juga, tanpa berlengah-lengah lagi sepulangnya dari pejabat, singgah kat kedai makan berhampiran makan nasi dengan rebung bersama sambal belacan dan ulam-ulaman.  Satu kepuasan!






Semasa ke pasar raya tempoh hari, terjumpalah Kak Noor rebung madu (kat label tulis rebung madu).  Bila dicium tak ada bau, terus Kak Noor ambil 1 paket.  Pada awalnya confuse juga sebab tak tahu sama ada rebung itu perlu direbus terlebih atau terus dimasukkan ke dalam kuah.  Puas juga Kak Noor godek laman-laman web yang ada kaitan dengan masak rebung ni.    Berpandukan informasi di laman web, akhirnya dapat juga Kak Noor siapkan satu hidangan yang diberi nama Masak Lemak Cili Api dan Rebung.


Bahan-bahannya:
4 ketul rib ayam - sekiranya besar 1 ketul boleh dipotong 2
300 gm rebung madu  - Kak Noor beli yang di dalam paket, dijual di pasar raya
2 cawan pati santan kelapa sawit KHALIS - dicampur dengan 1 cawan air
2 batang serai -  dititik
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
2 inci kunyit hidup
7 - 8  biji cili api (warna merah)
1 biji bawang besar
Air secukupnya
-  Satukan bahan-bahan di atas di dalam blender basah dan kisar sehingga lumat.

Cara-cara membuatnya:
1.  Rebus rebung sehingga empuk (lebih kurang 15 - 20 minit).  Kemudian ditoskan sehingga sejuk dan dipotong bulat.  Ketepikan.
2.  Di dalam periuk yang lain masukkan ayam bersama-sama bahan yang telah dikisar dan serai. Gunakan api yang sederhana dan masak sehingga mendidih.
3.  Selepas mendidih masukkan santan.  Masak sehingga mendidih dan ayam empuk (pastikan senantiasa dikacau supaya santan tidak pecah).
4.  Akhir sekali masukkan rebung, garam dan perasa.  Masak selama 5 - 6 minit lagi dan kemudian bolehlah ditutup api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.