Langkau ke kandungan utama

AGAR-AGAR LONGAN BERSUSU




Kak Noor memang gemar menyediakan puding atau agar-agar sebagai pencuci mulut kerana inilah antara resepi yang paling mudah dan cepat untuk disediakan.  Lagipun ia boleh disimpan di dalam peti sejuk.  Bila rasa nak makan, ambil saja.  Sejuk rasanya bila mula masuk ke rongga tekak ini.

Hari ini Kak Noor nak sediakan agar-agar sahaja. Agar-agar laici telah pernah dicuba.  Apa kata cuba sediakan agar-agar buah longan pulak?  Rasanya tak banyak perbezaan dari segi penyediaannya dengan agar-agar laici.  Lagipun laici dan longan berasal dari spesis yang sama.  Untuk hidangan agar-agar longan ini, Kak Noor tambahkan susu sejat dengan niat untuk untuk menonjolkan warna keputihannya.  Tetapi bila telah dikacau, susu sejat tu bertukar warna kuning cerah.  Frust juga sebab kejadiannya tidak seperti yang digambarkan.   Walau bagaimanapun, rasanya memang sedap. Mungkin jenama susu sejat yang digunakan juga memainkan peranan yang penting dalam menghasilkan warna yang kita inginkan.




Penyediaan dan bahan-bahan yang digunakan amat mudah sahaja, iaitu:

Bahan-bahan:
30 gram agar-agar strip
8 cawan air
1 tin susu sejat
1 tin buah longan - diasingkan air dan buah.  Buah dipotong kecil.
1 3/4 cawan gula pasir
10 gram gula batu

Cara-cara memasak.
1.  Bilas agar-agar dan rendam selama 10 minit, kemudian ditoskan.
2.  Di dalam periuk masukkan agar-agar dan 8 cawan air.  Masak sehingga agar-agar larut sepenuhnya.
3.  Setelah agar-agar larut, masukkan gula pasir dan gula batu. Kacau sebati dan masak lagi sehingga gula larut kemudian ditapiskan.
4.  Masukkan kembali larutan agar-agar yang telah ditapis ke dalam periuk dan masak kembali.
5.  Masukkan air buah longan beserta susu sejat dan kacau rata.  Biar mendidih sekali lagi dan tutup api.
6.  Sementara itu gaul buah longan yang telah dipotong kecil bersama dengan sedikit sirap ros.  Susun di atas dulang.
7.  Kemudian tuangkanlah agar-agar di dalam dulang.  Biarkan adunan sejuk sedikit di luar, kemudian barulah dimasukkan di dalam peti ais.  Tunggu sehingga beku, barulah dipotong.

Selamat mencuba....

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.