Langkau ke kandungan utama

KARI AYAM SERAI WANGI





Dah jemu masak kari ayam stail mamak?  Hari ini apa kata join Kak Noor di dapur untuk masak  kari ayam serai wangi pula.  First time masak resepi ini dan Alhamdulillah diterima oleh keluarga.  Bila tengok kepada bahan-bahan yang digunakan, tidak banyak bezanya dengan bahan-bahan yang digunakan untuk memasak kari ayam stail mamak.  Cuma mungkin dengan penggunaan bahan-bahan tumis seperti  serai, daun pandan, dan daun kari  telah mewangikan lagi masakan ini.  Patutlah semasa menumis, aromanya terus membangkitkan selera, wangi tidak terkata.    Kuahnya pun agak pekat dan lemak, disebabkan oleh penggunaan buah keras di dalam masakan ini.


Boleh juga dimakan bersama roti jala dan pulut kuning.  Sedap tu....
Tapi tak sempat nak buat.....


Bahan-bahannya:
1 ekor ayam, dipotong 12 atau 16, cuci dan toskan.
4 biji kentang dikupas kulit, belah 2 atau 4 setiap satu bergantung kepada saiz
1 keping asam gelugor
1 cawan santan pekat kelapa sawit KHALIS - dicampur dengan 4 cawan air (boleh juga guna santan kelapa)
2 sudu besar kerisik
2 biji cili merah atau 2 biji cili hijau - lebih wangi kalau guna cili hijau
1 biji buah tomato saiz besar, dibelah 4
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan Kisar (dikisar menggunakan blender):
1 biji bawang besar India (warna merah)
1 biji bawang besar Holland (warna kuning)
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
10 gram kunyit hidup
10 gram serbuk rempah kurma
50 gram serbuk rempah daging
2 sudu besar cili serbuk
1 inci halia
Air secukupnya

Bahan-bahan Tumis (dibilas dan ditoskan):
1 biji bawang besar India saiz kecil - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
3 batang serai - dititik
1 inci halia - dihiris
1 helai daun pandan - dikoyak dan disimpul
2 tangkai daun kari, ambil daunnya sahaja
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

Cara-cara Memasaknya:
1.  Bersihkan ayam yang telah dipotong dan ketepikan.
2.  Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk dan tumis bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.  Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan gaul sebati.  Tutup periuk dan masak sehingga terbit minyak/rempah garing.
3.  Setelah rempah garing, masukkan ayam dan gaul rata bersama rempah.  Perlahankan api dan tutup periuk.Biarkan ayam mereneh di atas dapur selama 10 - 15 minit.
4.  Masukkan santan dan kacau rata.  Kemudian barulah dimasukkan kentang dan masak sehingga  kentang empuk.
5. Masukkan asam gelugor, garam, gula, dan kerisik.  Kacau sebati dan biarkan kuah mendidih.
6. Setelah ayam dan kentang empuk dan cukup rasa, bolehlah ditutup api. Akhir sekali masukkan buah tomato dan cili merah atau cili hijau.  Taburkan bawang goreng dan tutup periuk.  Biarkan ia berada dalam keadaan tertutup selama 10 - 15  minit, kemudian baru dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.