Langkau ke kandungan utama

Sambal Tumis Telur, nostalgia zaman kanak-kanak. Walaupun ringkas tetapi menu ini masih tetap di hati.


Inilah menu semasa zaman kanak-kanak; sambal tumis telur.  Memang sedap jika dimakan dengan nasi panas bersama kicap.  Tak perlu lauk lain.  Apa lagi kalau makan beramai-ramai bersama kawan.  Boleh bertambah nasi.  Kalau pergi berkelah, bawa sambal tumis telur ni pun sedap.

Bila telah bergelar ibu kepada lima orang cahaya mata, menu ini merupakan penyelamat di waktu `kecemasan' sekiranya stok lauk-pauk telah clear dalam peti sejuk.  Lagipun anak-anak Kak Noor memang suka makan telur.  Stok telur memang sedia ada di rumah.  Percaya tak kalau Kak Noor beritahu bahawa dalam masa seminggu 30 biji telur (1 papan) boleh clear.  Anak-anak Kak Noor ni walaupun kita dah masak lauk lain, tetapi nak juga goreng telur sebagai lauk sampingan.  Selalunya dia orang goreng sendiri telur mata kerbau/lembu.  Ada juga yang buat telur 1/2 masak dan telur hancur.  Setakat 1 biji seorang memang tak cukup; minimum mesti 2 biji seorang. 

Bagi menambahkan selera, boleh goreng ikan tenggiri jeruk yang dalam botol tu dengan bawang.  Sesekali dihidangkan dengan menu sambal tumis telur bersama ikan masin dan juga ulam-ulaman memang berselera sekali.




So ayuh tunggu apa lagi.  Jom kita masak.

Bahan-bahannya:
10 biji telur ayam - dibasuh dan direbus (semasa merebus masukkan 1 sudu kecil garam)
2 keping asam gelugor (asam keping)
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar gula putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap manis
3 sudu besar susu cair (boleh guna santan sekiranya tiada susu cair)
2 biji bawang besar - dipotong gegelang
1 helai daun pandan - disimpul
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis


Bahan-bahan dikisar (menggunakan blender):
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis kopek - direndam 5 minit, kemudian dibasuh.
3 sudu senduk nasi cili kering yang telah dikisar (Stok cili kering kisar memang telah sedia ada dalam peti ais)
1/4 inci belacan - opsyen
Air secukupnya untuk mengisar

Cara-caranya:
1.  Rebus telur sehingga masak.  Bila telah sejuk, bolehlah dibuang kulitnya.  Telur rebus juga boleh digoreng dahulu jika suka.
2.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Masukkan daun pandan dan kacau.  Tuangkan bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.  Kacau rata dan tudung periuk.  Biarkan cili masak sehingga terbit minyak.
3.  Selepas terbit minyak, masukkan 1 cawan air dan kacau rata.  Masukkan sos tiram, gula perang, gula putih,  garam, dan asam gelugor,  dan masak sehingga semuanya bercampur sebati.
4.  Masukkan telur rebus tadi, diikuti dengan susu cair.  Kacau dan masak sehingga kuah mendidih.  Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong gegelang.  Kacau dan tutup api.
5.  Sedia untuk dihidangkan.


Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Assalamualaikum knoor sedap dan simple..pasti bertambah makan...

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.