Langkau ke kandungan utama

Bestnye... jom layan sambal tumis ikan bilis petai Sajian Dapur Bonda

Hai... tak tahu nak masak apa hari ini. Dah ketandusan idea. Tengok dalam peti ais, bahan-bahan basah telahpun kehabisan. Hanya tinggal stok sardin tin dan ikan bilis untuk waktu kecemasan. Minggu lalu ke NSK Selayang, kurang segar lauk pauknya.  Just beli sayur-sayuran aje dan barang-barang keperluan lain.




Sejak minggu lalu teringin bebenor nak makan sambal tumis ikan bilis campur petai.  Nasib baiklah minggu lalu semasa di NSK Selayang sempat sambar petai 1 bungkus.  Segar bugar petainya. Kecur air liur nak makan sambal tumis ikan bilis ni.  Tapi hujung minggu lalu Kak Noor sibuk buat `pre-order' untuk samperit dari pagi hinggalah ke petang.  Nasib baiklah anak perempuan Kak Noor balik hujung minggu.  Bolehlah dia membantu untuk membakar. Kalau harapkan Kak Noor sorang, memanglah kurang daya upayanya. Semangat itu ada untuk memenuhi permintaan kawan-kawan yang sukakan samperit, tetapi itulah.... kalau sihat tu seronoklah buat, tapi bila dah sakit sana, sakit sini, mulalah semangat tu semakin kurang. 




Pagi semalam, sebelum pergi kerja sempat masak sambal tumis ikan bilis petai. Hai...rasanya kalau Kak Noor tak ambil sedikit untuk dibawa ke tempat kerja, alamatnya bila pulang kerja petang nanti, tak merasalah petai ni!  So ambil sedikit untuk dibawa ke pejabat untuk dimakan bersama nasi goreng. Selalunya petai dulu habis daripada ikan bilis.  Memang betul jangkaan Kak Noor. Bila buka tudung periuk, hanya nampak ikan bilis sahaja, tak wujud langsung `wajah' petai di dalam periuk. Anak-anak Kak Noor memang suka meratah petai, terutamanya anak perempuan bongsu.  Tapi kalau petai fresh dia orang tak gemar pula.  Kak Noor sendiri pun tak suka.  Kak Noor cuma makan petai bila telah dimasak dengan sambal. 




Rasanya resepi sambal tumis petai telah ada dalam blog SDB ini. Cuma kali ini Kak Noor tidak menggunakan belacan.  Ikan bilis pula digoreng sehingga setengah garing. Godek-godeklah cari resepinya nanti ye! Teruja nak pos gambar sambal tumis ikan bilis petai ini untuk dikongsi bersama. Mesti dah kecur air liur...! Nasi panas ada tak? Layan....

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.