Langkau ke kandungan utama

`COOK WHAT YOUR FAMILY LOVE'..., Ayam Kicap Madu, stail mamak.

Assalamualaikum....


Selamat Tengah Hari Semua.  Sekarang ini lunch time  Apa lauk tengah hari ini?  Apapun hidangannya, syukur Alhamdulillah kerana kita masih sihat dan dapat  menikmati rezeki yang diberi oleh Allah.
Seperti biasa, pagi-pagi lagi Kak Noor telah masak untuk anak-anak sebelum keluar bekerja.  Dalam mengejar waktu pada waktu pagi, cukuplah sekadar dapat memasak sejenis lauk sahaja, asalkan anak-anak dapat menikmati air tangan ibunya.   Sebagai seorang ibu dan chef dalam keluarga, pening juga kepala ini memikirkan apa yang hendak dimasak pada setiap hari.  Bila tanya hasben nak masak apa hari ini, dia akan beri jawapan yang sama, `Banyak resepi dalam Sajian Dapur Bonda tu...... pilih aje'.  Hai... kadang-kadang kita ni naklah masak resepi yang berlainan.  Kalau boleh masakan yang tak ada lagi dalam blog SDB.  Sambil bereksperimen masak, boleh juga tambah koleksi resepi.

`COOK what your family LOVE.


Apapun citarasa keluarga perlu diberi keutamaan.  Masak menu kesukaan mereka sahaja. Janganlah dimasak makanan yang mereka kurang gemar, alamatnya sampai dua tiga hari lah lauk tu tak habis.  Selama menjadi chef keluarga ini, sedikit sebanyak Kak Noor telah dapat menyelami citarasa hasben dan anak-anak.  Kalau menu yang dihidangkan itu ala-ala stail mamak, maka berseleralah mereka.  Walaupun orang Penang, tapi Kak Noor masih tak berapa pandai masak makanan stail mamak ni; masih belajar daripada bonda tercinta dan blogwalking mencari resepi-resepi masakan mamak.



Daun Karipulay, bahan wajib dalam masakan mamak

  
So pagi tadi Kak Noor telah menyediakan satu masakan ala mamak iaitu Ayam Kicap Madu Mamak.  Dalam masakan mamak, daun karipulay merupakan bahan wajib kerana ia menaikkan aroma masakan mamak ini.  Tanpa daun karipulay, tiadalah bau masakan mamak tu... Bila dah masak, macam lauk nasi kandar yang dijual kat kedailah pulak....!  Bila tanya hasben sedap tak dan sama tak rasanya macam kat kedai mamak tu, dia jawab lagi sedap daripada yang kat kedai mamak.  Alhamdulillah..  menjadi masakan cheq kali ini setelah beberapa kali bereksperimen.

Nak resepinya?  Tunggu... Jom kita menikmati gambarnya dulu.








Bahan-bahan A:


1 kg. ayam – dibuang kulit dan dipotong 16
2 sudu senduk nasi cili kering kisar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya

2 biji bawang besar – dipotong gelang
Kicap manis secukupnya – (anggaran ½ botol)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar gula perang
3 sudu madu
3 cawan air
1 sudu besar tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Minyak secukupnya untuk menumis



Bahan-bahan B:

2 biji bawang besar - ditumbuk atau dikisar kasar
5 ulas bawang putih - ditumbuk atau diksar kasar
2 inci halia dihiris halus
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga



Cara-cara memasak:

1. Ayam digaramkunyitkan dan digoreng ¾ masak. Ketepikan.

2. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Bila telah naik bau masukkan bawang putih dan halia. Tumis sehingga sedikit layu.


3. Kemudian masukkan cili kering kisar dan bawang besar yang telah dikisar. Biarkan ia mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.


4. Setelah terbit minyak masukkan 3 cawan air. Kacau rata. Kemudian masukkan kicap manis secukupnya, sos tiram, sos tomato, gula perang, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan daun kari. Masak sehingga kuah mendidih.


5. Selepas itu baru dimasukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau rata dan biarkan di atas dapur sehingga ayam masak.


6. Bagi memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung dan madu. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Boleh masukkan lagi daun kari jika suka. Kacau rata dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Teacher Basariah berkata…
sedap dan senang (^_^)

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.