Langkau ke kandungan utama

Nasi Lemak Pandan




Nasi lemak pandan, menu sarapan pagi untuk keluarga di hujung minggu. Cara penyediaannya lebih kurang sama sahaja macam kita memasak nasi lemak.  Cuma bagi kejadian warna hijaunya, kita gunakan air daun pandan dan dicampur dengan sedikit pewarna hijau.  



Untuk lauknya pula Kak Noor masak menu kari ayam yang diolah rasanya dengan menggabungkan dua rempah iaitu rempah kari daging dan rempah kurma.  Ternyata rasanya tidak menghampakan.  Lebih sedap daripada kari ayam yang selalu Kak Noor masak.  Kak Noor namakan menu kari ayam ini dengan nama yang berlainan iaitu Karikurma Ayam. Resepinya akan Kak Noor poskan dalam N3 akan datang.


Karikurma Ayam dimakan bersama Nasi Lemak Pandan

Jom kita tengok resepi nasi lemak pandan ini.

Bahan-bahannya:
5 cawan beras biasa – dibasuhkan dan ditoskan
1 ½ cawan pati santan – Kak Noor gunakan santan sawit KHALIS
1 sudu kecil pewarna hijau
10 helai daun pandan – diblend dengan air
2 helai daun pandan – disiat dan disimpul
2 inci kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
Sedikit biji lada hitam
1 biji bawang besar – dihiris
2 inci halia – diketuk
1 batang serai – diketuk
½ kiub Ayam Knorr
Garam dan gula secukup rasa

Penyediaannya:
1. Beras dibasuh bersih dan ditoskan.
2. Daun pandan dibersihkan dan dipotong kecil. Masukkan dalam blender bersama 6 cawan air dan diblend halus (gunakan sukatan cawan yang sama semasa menyukat beras). Kemudian ditapis dan diambil airnya. Ketepikan.
3. Campurkan 1 ½ cawan pati santan bersama air pandan dan pewarna hijau.

Cara-cara Memasak:
1. Panaskan (on) rice cooker. Masukkan campuran pati santan dan air pandan, halia, serai, kulit kayu manis, bunga lawang, hirisan bawang besar, biji lada hitam, kiub pati ayam Knorr, garam, dan gula. Kacau rata dan masak sehingga santan mendidih.
2. Selepas santan mendidih, masukkan beras. Masukkan daun pandan dan kacau rata. Masak seperti biasa sehingga nasi masak. Gemburkan.
3. Biarkan rice cooker senantiasa `on’. Sedap dimakan ketika nasi panas.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.