Langkau ke kandungan utama

PUDING ROTI MARBLE

Assalamualaikum.




Hari ini ingin dikongsi bersama resepi puding roti marble. Puding ini acap kali juga Kak Noor sediakan untuk keluarga sebab ia cukup mudah dan cepat disediakan. Bila ada lebihan roti di rumah yang hampir nak expired tu, dari membuang dan membazir, bolehlah kita gunakan untuk menyediakan resepi ini.



Tapi yang paling Kak Noor teruja untuk menyediakan resepi ini adalah disebabkan acuannya. Sekarang famous acuan ini di FB. Ramai rakan FB yang pos agar-agar, kek kukus, apam, dan puding menggunakan acuan ini. 





Acuan ini dibeli daripada rakan FB kita iaitu Aslindawati Aning, dari Sabah. Jauh tu di seberang. Walaupun jauh, tetapi cepat sampainya di Semenanjung. Hari Sabtu pos, hari Isnin tengah hari dah dapat... Kak Noor beli 12 pieces dengan harga RM35.00. Ada juga dijual dengan kuantiti yang kecil iaitu 4 pieces RM20.00. Pada mulanya nak beli 4 pieces aje tetapi bila difikirkan kembali rugi kalau beli 4 pieces aje. Tak pelah beli aje 12 pieces. Mesti ada yang teruja bila dibawa ke pejabat nanti. Memang betul, sampai aje acuan di pejabat, ramai kawan Kak Noor yang berebut nakkannya. Tinggallah pada Kak Noor 4 pieces aje. Ada yang tak dapat dan Kak Noor telah suruh mereka order sendiri daripada rakan FB kita.



Antara juadah yang disediakan mengguakan acuan ini.


Bahan-bahannya:
1 bungkus agar-agar tali berat 37.5 gram
5 cawan air
4 sudu besar gula pasir
4 jenis pewarna  - (Kak Noor guna warna biru, hijau, oren,  dan merah)


Bahan-bahan diblend:
5 keping roti sandwich Gardenia
1 tin susu sejat
7 susu besar susu manis pekat
3 sudu besar serbuk koko/serbuk milo
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

Penyediaan sebelum diblend:



Rendam 5 keping roti sandwich Gardenia bersama 1 tin susu sejat sehingga roti menjadi lembut. (lebih kurang 10 minit).  




Setelah lembut,  masukkan ke dalam blender bersama susu manis, koko/milo, telur, dan esen vanilla.  Blend sehingga hancur.


Cara-cara Memasaknya:



1.  Basuh agar-agar terlebih dahulu.  Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama 5 cawan air.  Masak sehingga agar-agar larut.  Kemudian masukkan gula dan masak sehingga gula larut.




2.  Masukkan bahan-bahan yang telah diblend tadi ke dalam periuk agar-agar.  Gunakan api perlahan.  Kacau dan masak sehingga mendidih.  Matikan api.

3.  Asingkan adunan yang telah dimasak tadi ke dalam 5 mangkuk. Warnakan ikut citarasa masing-masing (4 pewarna + 1 adunan asal).  Selang-selikan warna dalam acuan.

4.  Sejukkan dalam peti ais sebelum dimakan.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.