Langkau ke kandungan utama

Marble Strawberry Cheese Cake

Assalamualaikum.

Resepi asal Kak Noor skodeng di dapur Yatie MemoriesAmboi... banyak sungguh resepi kek yang sedap-sedap belaka di dapur Yatie ini. Teruja tengok kek-kek yang dipersembahkan. Simple dan sedap.



Seperti biasa, Kak Noor akan olahkan sedikit resepi ini daripada resepi asal Yatie Memories.  It's not 100% resepi asal ye. Kalau nak resepi asal boleh layari blog Sinar Kehidupan.





Resepi ini digandakan bahan-bahannya dari resepi asal sebab Kak Noor nakkan kek yang lebih besar.  Sebahagian dimakan di rumah dan sebahagian lagi dibawa ke pejabat untuk dimakan bersama dengan rakan-rakan. Ada juga bahan-bahan yang ditambah dan dikurangkan mengikut kesesuaian dan citarasa Kak Noor.


Untuk rakan-rakan pejabat, sama-sama merasa

Kak Noor menggunakan loyang springform bulat ukuran 10 inci. Loyang bulat 10 inci ini hanya muat 3/4 sahaja daripada adunan. 1/4 lagi Kak Noor tuangkan dalam cup cake dan dijadikan muffin. Mudah guna loyang jenis ini.  Selain mudah untuk mengeluarkan kek, kek juga tidak melekat pada loyang.


loyang kek springform

Bahan-bahannya:
340 gm mentega
250 gm krim keju
500 gm gula kastor
6 biji kuning telur (Gred A)
450 gm tepung gandum } disatukan dan
3 sudu teh serbuk penaik } diayak bersama
1 cawan susu perasa strawberry
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh strawberry emulco
6 biji putih telur (Gred A)
1 sudu teh garam


Cara membuatnya:
  1. Gunakan mixer, putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi. Ulangi hingga habis.
  3. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
  4. Kemudian masukkan pula susu perasa strawberry dan putar lagi, 
  5. Selepas itu masukkan tepung.  Pukul perlahan sehingga semua sebati. Ketepikan dulu.
  6. Dalam mangkuk bersih yang lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan garam, putar lagi. Bila telah kental, bubuh ½ adunan putih telur ke dalam adunan tepung tadi. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/2 bahagian. Ulang hingga habis. Gunakan kaedah kaup balik. 
  7. Bahagikan kepada dua adunan sama banyak. Satu bahagian letak perisa vanilla, dan satu bahagian lagi letak strawberry emulco.
  8. Letakkan adunan vanilla berselang seli dengan adunan strawberry.
  9. Ratakan adunan ke dalam loyang springform 10 inci yang dialas dengan kertas kalis minyak dan disapu mentega.
  10. Bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak (bergantung kepada oven yang digunakan).
  11. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan daripada loyang.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.