Langkau ke kandungan utama

Agar-agar Coklat Lapis Kopi Hazelnut

Assalamualaikum. 



Hari ini eksperimen buat Agar-agar Coklat Lapis Kopi Hazelnut. Resepi ini diolah berpandukan kepada pelbagai resepi agar-agar berasaskan coklat yang Kak Noor jumpa semasa blog walking. 




Sebenarnya agar-agar coklat lapis kopi hazelnut ini lebih kurang sama saja penyediaannya dengan agar-agar berunsurkan coklat yang lain. Cuba ditokok tambah, dan diubah suai dari segi penggunaan bahan, maka jadilah satu resepi baharu. 



Bahan-bahannya:
20 gram agar-agar tali
1000 ml air
150 gm gula
1 tin (400 gm) susu cair (susu sejat)
1 cawan serbuk koko
1 sachet white coffee hazelnut
Beberapa biskut coklat dihancur kasar menjadikannya 100 gram

Cara-caranya: 
  • Basuh agar-agar, kemudian toskan.
  • Masukkan dalam periuk bersama 1000ml air dan masak sehingga agar-agar larut. 
  • Masukkan gula dan masak lagi sehingga gula larut.
  • Selepas itu masukkan susu cair dan kacau hingga mendidih.
  • Asingkan dua cawan ke dalam periuk lain dan campurkan serbuk koko. Kacau sehingga sebati dan larut sepenuhnya. Untuk adunan yang masih tinggal di dalam periuk, campurkan satu sachet white coffee hazelnut dan kacau rata sehingga larut.
  • Seterusnya tuang adunan campuran white coffee hazel nut dalam acuan dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sementara itu panaskan campuran koko dengan api paling kecil supaya adunan tidak membeku.
  • Bila lapisan white coffee hazelnut di dalam peti sejuk tadi agak keras sedikit, tuang semua adunan koko, tabur biskut coklat crush, dan masukkan ke dalam peti sejuk semula sehingga keras.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.