Langkau ke kandungan utama

Rendang Ayam Minang, penambat selera keluarga di hujung minggu

Assalamualaikum.


Selamat santai di hujung minggu. Esok dah nak kembali kerja. Rutin 5 hari selagi tak bersara. Rasa sekejap sangat cuti dua hari ini. Rehat kerja di pejabat, tetapi di rumah kerja senantiasa `on'. Tiada cuti untuk kaum ibu ye. Malah masih ada kerja yang masih tertunggak walaupun dua hari cuti.  Tak sempat nak siapkannya. Kalau ikutkan kerja rumah ini, memang tak habis sampai bila-bila. Kalau boleh nak perfect A - Z. Baru puas hati. 




Dalam usia Kak Noor yang akan mencecah setengah abad bulan November nanti, terasa cepat letih kebelakangan ini. Tak setangkas dan selincah membuat kerja rumah semasa muda-muda dulu. Hujung minggu selalu rancang nak buat tu, nak buat ini, tetapi dapat fulfil separuh sahaja. Tidak dapat memenuhi piawaian dan mencapai KPI. 




Sekarang ini kalau weekdays Kak Noor dah kurang masak. Sejak anak-anak dah besar ini, mereka tak berapa nak makan. Kebiasaannya Kak Noor masak pagi-pagi tinggalkan kepada anak-anak sebelum pergi kerja, tapi bila pulang kerja, nasi dan lauk tidak disentuh langsung. So hasben advise tak perlu masak. Pandai-pandailah dia orang nak makan, semua dah besar. Just standby roti, nuggets, dan telur di rumah. Balik kerja nanti, kita belilah apa yang patut.


Setibanya hujung minggu,  baru Kak Noor masak. Baru ada semangat nak masak bila ada orang nak makan. Bila dah ramai berkumpul, mungkin baru kembali berselera. Hari ini Kak Noor masak Rendang Pedas Minang. Special sikit untuk menambat selera keluarga. Agak lama tak masak dan makan rendang. Semalam dah siap-siap masak pulut kuning. Pelan nak masak rendang semalam untuk dimakan dengan pulut kuning, tapi tup-tup dah rasa malas pula. So pagi ini barulah menjadi rendangnya.  Hm... bagus juga, ada pilihan untuk keluarga, sama ada nak makan rendang  dengan pulut kuning atau nasi putih. 




Semalam Encik Hasben dah siap-siap beli ayam organik di pasar tani Setiawangsa. Kak Noor suka beli ayam organik ini sebab isinya tidak lembik. Lagipun ayamnya memang bersih, dah telah siap diproses. Balik kita cuma basuh dengan tepung gandum dan cuka untuk membersihkannya. Inilah petua untuk membersih ayam yang diturunkan oleh bonda Kak Noor bagi menghilangkan lendir dan hanyir pada ayam. Ayam organik ini agak mahal sedikit daripada ayam biasa, tapi berbaloi membelinya. Tak rasa was-was. Buat rendang, masak merah, dan rendang goreng rempah memang sedap. Isinya tak hancur.



Resepi Rendang Ayam Minang ini Kak Noor dapat semasa blogwalking mencari resepi rendang yang sedap di dapur-dapur kawan. Maka menyinggahlah di dapur Citarasa MamaAna kerana teruja dengan resepi Rendang Ayam Minang yang sedap ini. Resepi asal adalah daripada Pak Engku (Buku Resepi Kenduri Kahwin) dan diolah kembali menurut citarasa Mama Ana.  Terima kasih Mama Ana kerana berkongsi resepi ini.  Memang marvellous rendang ini. 

Resepi ini kemudian diolah kembali mengikut citarasa Kak Noor. Sesiapa yang nak rujuk resepi Mama Ana pun boleh. Kak Noor telah berikan linknya di atas.

Bahan-bahan A:
1 ekor ayam organik – dipotong ikut suka
4 batang serai – dititik
320ml santan sawit KHALIS + 2 cawan air
150gm kerisik
3 helai daun kunyit – dipotong halus
Beberapa helai daun limau purut – dibuang urat tengahnya
2 – 3 keping asam gelugor
2 sudu besar gula merah
½ kiub pati ayam
Minyak masak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan B (rempah tumis):
2 inci kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang

Bahan-bahan C (dikisar):
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah – dibuang biji tengahnya
6 biji cili padi (hijau + merah)
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup

Bahan-bahan D (dibancuh menjadi pes):
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
Sedikit air

Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan B sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan C dan serai yang dititik, masak sehingga kekuningan.
3. Masukkan bahan D dan kacau rata.
4. Setelah terbit minyak, masukkan santan, ayam & kerisik. Tambahkan dua cawan air.
5. Masukkan kiub ayam, gula merah, gula putih, garam dan asam gelugor. Masukkan juga daun kunyit dan daun limau purut. Kacau rata.
6. Biarkan ayam mereneh di atas dapur. Gunakan api sederhana. Selepas ayam masak dan kuah sedikit pekat, barulah ditutup api.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.