Langkau ke kandungan utama

Roti Pertamaku, Roti Sarang Lebah @ Bee Hives Bun

Assalamualaikum.

Roti Sarang Lebah atau dalam bahasa omputihnya `Bee Hives Bun'. Roti ini telah menjadi fenomena masa kini di kalangan chef-chef roti yang termasyhur dan tidak kurang juga di kalangan `chef yang bertaraf amatur'. 


Ramai juga kawan-kawan yang bukan bertaraf chef dapat menyediakan roti ini dengan begitu baik sekali. Gambar roti yang diposkan bisa bikin orang yang melihatnya terasa akan kesedapan dan keenakan roti tersebut. Dan... tidak secara langsung orang yang zero knowledge dan tidak pernah membuat roti selama ini pun ingin mencuba membuatnya.




Bagi sesiapa yang tidak pernah menghadiri kelas membuat roti, maka resepi yang dikongsi dalam FB atau blog oleh rakan-rakan yang telah mahir membuat roti menjadi rujukan. Ada juga di kalangan rakan-rakan FB dan blogger yang rajin memuatkan resepi berserta gambar dan langkah-langkah membuatnya.  Ini telah banyak membantu dan memudahkan rakan-rakan yang masih baru nak bereksprimen dengan roti. 

Doh yang telah naik

Di samping itu terdapat video cara-cara membuat pelbagai jenis roti yang diuploadkan dalam You Tube yang boleh menjadi rujukan kita. Walapun ada orang yang tidak pernah menghadiri kelas membuat roti, tetapi sekiranya minat itu tinggi, banyak yang boleh dipelajari daripada video-video ini. 


Seperti Kak Noor juga, tidak pernah menghadiri kelas membuat roti, apalagi membuat roti. Hari-hari mesti beli roti standby di rumah. Roti ini merupakan makanan asasi kedua selain nasi. Kekadang waktu kita tak selera untuk menjamah nasi, so kita akan beralih ke roti. 


Dalam usia mencecah 5 series ini barulah nak berjinak-jinak membuat roti. Itupun disebabkan rasa bersemangat apabila melihat rakan-rakan asyik mengepos aneka roti yang gebus gebass dalam FB dan blog. Inilah roti pertama yang Kak Noor cuba membuatnya, Roti Sarang Lebah, rujuk empunya resepi Norfadila ShamsawiII. 


Alhamdulillah, jadi juga roti akhirnya... Macam tak percaya dan terpegun sejenak apabila doh keluar daripada oven telah menjadi roti. Bertanya kepada diri sendiri, betulkah aku buat roti ini? Anak-anakpun turut terpegun melihat roti di hadapan mata mereka. Tak sangka ibu mereka dah pandai buat roti.


Insya-Allah pada waktu-waktu yang lain akan Kak Noor cuba membuat roti lain pula. Nak cuba buat roti sosej pula, request daripada anak-anak.  Hai... nak rujuk resepi siapa pula lepas ni?

Roti Sarang Lebah
Resepi asal: Norfadila Shamsawi II - FB
Diolah dan dicuba oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan A:
1 cawan air suam
1 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula
1 paket ragi segera (11 gm)

Bahan B:
1 biji telur
3 cawan tepung roti + 1 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter
1 sudu teh bread softener
1 sudu teh cream K-Fine

Bahan C (Glis & Taburan):
Gliss (dibancuh):
1 biji telur
2 sudu besar susu cair

Taburan:
Secukupnya kuaci, bijan putih/hitam, biji labu, atau badam flakes

Sos Butterscoth:
2 sudu besar mentega
½ cawan gula perang
½ cawan susu cair
1 sudu teh esen butterscoth
1 sudu besar tepung gandum
(Dengan api sederhana, panaskan gula perang hingga cair. Masukkan bahan lain. Kacau laju. Masak hingga pekat)


Cara-cara Membuat Roti:
1. Bancuh dan rehatkan bahan A sehingga berbuih. Satukan bahan A dan B. Uli hingga elastik dan tidak melekat pada mangkuk mixer. Tutup dan rehatkan doh 40 – 45 minit. 
2. Tumbuk doh. Bahagikan doh sama berat. Bulatkan. Susun atas loyang yang digris (bagi ruang untuk doh naik). Tutup dan rehatkan doh 40 – 45 minit atau sehingga naik berganda.
3. Panaskan oven pada suhu 170C api atas bawah. Glis permukaan bun dengan bancuhan telur. Taburkan kuaci, bijan, biji labu, dan hirisan badam. Gliss lagi. Bakar selama 20 minit. 
4. Setelah masak, sapukan permukaan roti dengan mentega/margerin. Tuang sos butterscotch.

Resepi Roti Sarang Lebah Lengkap oleh Norfadila ShamsawiII

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.