Langkau ke kandungan utama

Variasi Mee Leper Goreng (Pedas dan Kicap)

Salam semua.

Just nak kongsi dengan kekawan semua resepi mee leper goreng ini.  Sebenarnya tak pernah makan dan tak pernah masak mee leper ini.  Mee leper ini Encik Hasben beli di pasar tani Setiawangsa, sebungkus RM3.00, produk muslim.   Tak tahu nak panggil mee apa sebab first time baru beli. Disebabkan bentuknya leper, kita panggil mee leper aje.

Sebungkus digoreng pedas dan sebungkus lagi digoreng kicap. Cara masakannya lebih kurang sama sahaja macam mee goreng biasa.  

Okay, kita tak payah cerita panjang-panjang.  Jom tengok kedua-dua resepi mee ini.  Resepi ini memang simple dan mudah.  Anak bujang pun boleh memasaknya.



Mee Leper Goreng (Pedas)
Oleh Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
1 bungkus mee leper - dibasuh dan ditoskan
Sotong secukupnya untuk rencah
1 senduk nasi cili kering
1 biji bawang besar - dicincang kasar
3 ulas bawang putih - diketuk
1 cawan air
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil perencah TUMIX
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya

Hiasan Semasa Menghidang:
Cili merah - dihiris
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng


Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan bawang bertukar kekuningan.
2. Masukkan cili dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan biarkan ia mereneh sehingga terbit minyak. Kalau tidak mahu cili terpercik, tudung kuali.
3. Selepas terbit minyak, masukkan sotong. Kacau dan masukkan 1 cawan air. Masak sehingga kuah mendidih. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, gula, perencah TUMIX, dan garam secukupnya rasa. Kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi. Sekiranya mahukan mee basah, bolehlah ditambah air lagi.
4. Akhir sekali masukkan mee leper dan kaupbalikkan sehinggal semua bergaul rata.





Mee Leper Goreng (Kicap)
Oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
1 bungkus mee leper - dibasuh dan ditoskan
Daging - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong wedges
2 sudu besar cili kering kisar
1 biji cili merah - dihiris serong
1 senduk nasi cili kering
1 biji bawang besar - dicincang kasar
3 ulas bawang putih - diketuk
1 cawan air
Kicap manis secukupnya
Kicap masin secukupnya
1 sudu kecil perencah TUMIX
Minyak secukupnya


Hiasan Semasa Menghidang:
Telur rebus
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan bawang bertukar kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan biarkan ia mereneh sehingga terbit minyak. Kalau tidak mahu cili terpercik, tudung kuali.
3. Selepas terbit minyak, masukkan daging. Kacau dan masukkan 1 cawan air. Masak sehingga daging empuk. Sekiranya daging masih belum empuk, boleh tambah air. 
4. Selepas daging empuk, masukkan kicap manis, kicap masin, dan perencah TUMIX, Kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi. Sekiranya mahukan mee basah, bolehlah ditambah air lagi. 
5. Akhir sekali masukkan mee leper dan kaupbalikkan sehinggal semua bergaul rata. 
6. Sebelum ditutup api masukkan tomato dan cili merah. Gaul rata dan bolehlah ditutup api. 
7. Semasa menghidang bolehlah diletakkan telur rebus, daun sup/daun bawang, dan bawang goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.