Langkau ke kandungan utama

RESEPI ENAQ: AYAM KICAP TIGA SERANGKAI ENAQ

Assalamualaikum.



Teringat semasa zaman kecil, bila arwah nenda masak ikan kicap atau ayam kicap yang ringkas tapi cukup sedap dan menyelerakan. Cuma tumis bawang merah, bawang putih, halia, dan serai. Lepas tu masukkan ayam @ ikan yang digoreng terlebih dahulu. Kemudian masukkan kicap dan kaupbalikkan supaya ayam @ ikan bergaul rata dengan kicap. Kemudian ditambahkan air secukupnya.



Untuk lebih meriah lagi nenda tambah ubi kentang. Untuk pedas nenda titik cili padi kampung. Hampir nak tutup api nenda letak daun sup, daun bawang, dan buah tomato. Masak kicap versi nenda ni x pekat kuahnya. So sesiapa yang suka kuah lebih,  bolehlah letak banyak-banyak semasa makan nasi.  Slurrp... macam sup kicap pula.


Hari ini masak kicap versi yang sama tetapi menggunakan tiga serangkai kicap ENAQ; kombinasi kicap manis, kicap masin, dan kicap pedas. Tak perlu tambah garam, gula, dan cili padi. Semuanya telah lengkap.  Memang sedap digunakan untuk masakan berkicap.

Resepi Ayam Kicap Tiga Serangkai Enaq
oleh: Kak Noor @ sajiandapurbonda


Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik - dibuang kulitnya dan dipotong 12
3 biji ubi kentang - dipotong wedges
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - dititik
Kicap lemak manis Enaq secukup rasa
Kicap lemak masin Enaq secukup rasa
Kicap pedas Enaq secukup rasa
Air secukupnya - (bergantung kepada kuantiti kuah yang dikehendaki)
Daun sup dan daun bawang
1 biji tomato - dipotong empat bahagian

Cara-caranya:
1. Ayam digaramkunyitkan dan digoreng 3/4 masak. Tos dan ketepikan.
2. Ambil sedikit minyak daripada gorengan ayam untuk menumis. Bila minyak telah panas, tumis bawang merah, bawang putih, halia, dan serai. Tumis sehingga bawang bertukar warna kekuningan.
3. Masukkan ayam dan tiga serangkai kicap Enaq secukup rasa Kaup balikkan ayam sehingga bergaul rata dengan kicap.
4. Masukkan air dan kacau rata. Masukkan ubi kentang dan perlahan api. Biar ayam mereneh di dalam kuah sehingga ayam masak sepenuhnya dan pada masa yang sama ubi kentang turut empuk.
5. Bila ayam telah masak dan ubi kentang telah empuk, masukkan buah tomato, daun sup, dan daun bawang. Kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.